כיצד מוודאים שהרעיון מקורי, איך מגנים על המצאה ומהן זכויות קניין רוחני כגון פטנט, על מה אפשר ואי אפשר לקבל פטנט ומה ההבדל בין פטנטביליות לחופש פעולה
איך אני יודע האם ההמצאה שלי כבר קיימת?
חיפוש כמובן. חשוב לבצע תחקיר עצמאי ויסודי במנועי חיפוש פטנטים חינמיים (חיפוש גוגל ברשת וחיפוש גוגל פטנטים למשל). במידה וההמצאה לא עלתה בחיפוש, מומלץ לפנות לגורם חיפוש פטנטים מקצועי כמו חברת חיפוש פטנטים עם גישה למנועי חיפוש בתשלום, הכוללים פונקציות חיפוש שאינן זמינות ברשת ומידענים מומחים עם ידע טכני בחיפושי פטנטים וגישה אובייקטיבית לחיפוש.
מה הצעדים הראשונים שעלי לבצע לאחר שחשבתי על רעיון?
הצעד הראשון הוא חיפוש פטנטים עצמאי ברשת. במידה ולא הצלחת למצוא את הרעיון, נהוג (ואף מומלץ – על פי רשויות פטנטים רבות בעולם), לפנות לחברת חיפוש פטנטים, בעלת מומחיות בתחום. במידה והחיפוש המקצועי מצא כי הרעיון אינו קיים, וניתן לרשום עליו פטנט (ראה לעיל “מהן הדרישות לקבלת פטנט”), השלב הבא הוא פנייה לעורך פטנטים והחלטה באילו מדינות להגיש ובאמצעות אילו מנגנונים (הגשה לאומית, PCT וכד’).
כיצד אני יכול להגן על ההמצאה שלי?
המצאות, יצירות, עיצובים או סימנים וסמלים מסחריים אינם מוצרים מוחשיים, אך נחשבים לקניין רוחני (IP – Intellectual Property). לכן, היוצר יכול להגן עליהם באמצעות זכויות קניין רוחני כגון פטנטים, עיצובים (הידועים גם כמדגמים או עיצובים תעשייתיים), סימני מסחר וזכויות יוצרים – במידה והם עומדים בתנאים המנוסחים בחוקי הקניין הרוחני. הקשר זה חשוב לזכור כי למרות שהמנגנונים השונים קיימים בכל העולם, החוקים והנהלים הספציפיים משתנים ממדינה למדינה.
אם קיבלתי פטנט או מדגם בישראל האם אני מוגן בכל העולם?
זכויות קניין רוחני הן טריטוריאליות, אם הוגש והתקבל פטנט על המצאה רק בישראל, הוא מוגן אך ורק בתחומי מדינת ישראל. בכל מקום אחר בעולם כל אחד רשאי לעשות שימוש בהמצאה. כדי לקבל הגנה רב לאומית, יש להגיש בקשה בכל מדינה ומדינה בנפרד, או אזור המאוחד תחת משרד פנטים מרכזי (כמו ה-EPO – משרד הפטנטים האירופי).
האם אני יכול להגיש את אותה בקשת פטנט בדיוק בכל מדינה?
לא. כאמור לכל מדינה יש את חוקי הפטנטים ונהלי הגשה משלה. קבלת פטנט במגוון רב של מדינות הוא עסק מורכב ויקר שיכול להגיע למאות אלפי ש”ח ויותר. מכאן החשיבות של תחקיר, חיפוש ותכנון נכונים הן בתחום הקניין הרוחני והן בתחום העסקי – חיפוש פטנטים איכותי מספק תמונה רחבה של היכולת לקבל פטנט, הטכנולוגיות הקיימות וכד’ ויחד עם מחקר עסקי נכון, מאפשר לקבל החלטות מיטביות לגבי היקף ואיכות ההגנה נזקקת (באיזה מנגנון הגשה לבחור, באילו מדינות להגיש וכד’).
מהם סוגי זכויות הקניין הרוחני? מה היתרונות והחסרונות של כל אחד? מהם תנאי הסף לקבלתם?
ניתן לחלק את זכויות הקניין הרוחני לארבע קטגוריות שונות – פטנט, עיצוב (מדגם, או עיצוב תעשייתי), סימן מסחר (סמל מסחרי) וזכויות יוצרים.
מהו פטנט?
פטנט הוא זכות קניין רוחני המאפשרת לבעליו למנוע מאחרים להשתמש בהמצאה, בשטח המדינה בה ניתן לפרק זמן קצוב, לרוב 20 שנה. פטנט נחשב לזכות הגנת הקניין הרוחני החזקה והמקיפה ביותר, אך יש לו מספר מגבלות וחסרונות.
ראשית, לא ניתן להגן על כל רעיון בפטנט – תיאוריות מדעיות, יצירות אומנות, משחקים, שיטות עסקיות וכד’, כולם דברים שלא ניתנים להגנת פטנט כמעט בכל מדינות העולם (כזכור חוקי הקניין הרוחני משתנים ממדינה למדינה).
שנית, ישנם קריטריונים מחמירים שעל ההמצאה לעמוד בהם:
- חדשנות: ההמצאה חייבת להיות חדשה ומקורית לגמרי; כל פרסום פומבי קודם, מכל סוג, בכל מקום בעולם מונע את קבלת הפטנט.
- התקדמות המצאתית: ההמצאה חייבת לכלול שינוי או שיפור שאינם ברורים מאליהם לאנשי מקצוע בתחום.
- תועלת וישימות: ההמצאה חייבת להיות בעלת ערך וישימות תעשייתית.
לסיכום, הצורך לעמוד בכל התנאים הללו, יחד עם העובדה שכדי להגן על הרעיון בכלכלה הגלובלית של ימינו, יש להגיש לקבל פטנט במספר רב של מדינות, הופך את תהליך רישום הפטנט למאוד יקר ומסובך.
מהו עיצוב (מדגם, או עיצוב תעשייתי)?
עיצוב (המכונה גם מדגם או עיצוב תעשייתי), הוא זכות קניין רוחני שכמו ששמה מרמז מספקת הגנה על המראה/עיצוב של מוצר/המצאה פיזיים. ההגנה יכולה לכלול שני סוגי תכונות –
- תלת מימד (צורה, מבנה וכד’).
- דו מימד (הדפסים, קווים, צורות גיאומטריות, צבע, סכמת גוונים וכו’).
גם כאן יש להדגיש כי חוקי זכויות העיצוב שונים ממדינה למדינה, אך בדרך כלל לבעלים של עיצוב רשום יש את הזכות למנוע מצד שלישי לייצר, למכור או לייבא פריטים שיש בהם העתקה גמורה או מהותית לתקופה שנעה בין 10 ל-25 שנים.
כאמור, מדגמים מגינים רק על מאפיינים של עיצוב ומראה, ולא על מרכיבים מהותיים, ולכן מספקים הגנה צרה הרבה יותר מפטנט שניתן לעקוף בקלות רבה הרבה יותר. יחד עם זאת יש להם מספר יתרונות:
- מחיר זול יותר.
- בחינה ואישור מהירים יותר
- מספר מנגנונים רב יותר המאפשר הגשת וקבלת הגנה בינלאומית – שלא כמו פטנטים, ניתן לרשום עיצובים בארגוני קניין רוחני אזוריים כמו משרד הקניין הרוחני של האיחוד האירופי (EUIPO), ארגון הקניין הרוחני האפריקאי (OAPI) ואחרים.
מהו סימן מסחר?
סימן מסחר הוא סמל, עיצוב, מילה, או ביטוי המזהים באופן ייחודי מותג כלשהו (מוצר או שירות) ומאפשרים לצרכן להבדיל באופן ברור בינו לבין אלה של חברות אחרות.
על פי חוקי הקניין הרוחני ברוב העולם, סימן מסחר יכול להיות אחד מהבאים –
- מילה או שילוב מילים
- אותיות וספרות
- שרטוטים
- סמלים
- מאפיינים תלת מימדיים (כמו צורה של מוצר, אריזה וכד’)
- גווני וסכמות צבעים
- סימנים שאינם נראים לעין כגון צלילים וריחות
כמו כל זכות קניין רוחני אחרת, סימן מסחר רשום מעניק לבעלים את הזכות לשימוש בלעדי בסימן המסחרי. תקופת ההגנה שמעניק סימן המסחר משתנה ממדינה למדינה, אך היא לרוב עשר שנים, ואח”כ ניתנת לחידוש ללא הגבלת זמן באמצעות חידוש ההגשה ותשלום אגרות תחזוקה נוספות לתקופות משתנות.
סימן מסחר יכול להירשם הן ברמה הלאומית (כל מדינה), והן ברמה אזורית או בינלאומית באמצעות מערכת מדריד של WIPO – ארגון הקניין הרוחני של האו”ם (מערכת המאפשרת להגיש בקשה בודדת, לשלם סט אחד של אגרות ובכך להגיש בקשה להגנה ב- 125 מדינות).
מהן זכויות יוצרים?
זכות יוצרים היא הגנת קניין רוחני, שבניגוד לכל האחרות אינה מחייבת רישום או כל נקיטת צעדים פעילים כדי לקבלה. גם כאן החוקים והכללים משתנים בין מדינות ואזורים שונים בעולם. ככלל, זכות יוצרים מגנה אוטומטית על מגוון רחב של יצירות קניין רוחני כגון ספרים, שירים, מוזיקה, אמנות פלסטית, סרטים וצילום, תוכנות מחשב וכו’.
זכות יוצרים מגנה על התוכן עצמו (לדוגמה הטקסט בספר מסוים, או התסריט של סרט) ולא על רעיונות, נהלים, שיטות פעולה, חישובים וכד’. יודגש כי יש יצירות שאינן מוגנות אוטומטית באמצעות זכויות יוצרים כמו כותרות, סיסמאות או לוגואים. ברוב המדינות תקופת ההגנה פגה כ- 50 עד 100 שנים לאחר מות היוצר.
האם כל סוג של פרסום קודם מונע קבלת פטנט?
התשובה היא כן, חוקי הפטנטים השונים בעולם מגדירים את תנאי החדשנות כגורף ואוניברסלי – כל פרסום של ההמצאה לפני הגשת בקשת הפטנט, בכל צורה ודרך, בכל מקום בעולם, עלול למנוע את אישורו (במרבית המקומות בעולם גם פרסומים קודמים של הממציא בעצמו).
האם אפשר לקבל פטנט על כל סוג של רעיון/המצאה? על מה לא ניתן לקבל פטנט?
התשובה היא לא. למרות השוני בחוקי הפטנטים, במרבית מדינות העולם, הכלל הוא פשוט – בכדי לקבל פטנט, המצאה צריכה להיות מוצר פיזי או תהליך טכנולוגי חדשים לגמרי (=חדשנות), ישים ובעל תועלת, שיש בינו לבים מה שכבר קיים שוני מהותי (=התקדמות המצאתית). כך, במרבית מדינות העולם החוק לא מאפשר קבלת פטנט על דברים לא מוחשיים כגון יצירות אומנות, משחקים, שיטות לניהול עסקים וכד’.
יודגש כי קיימים ניואנסים בין מדינה למדינה (בכלל זה כמה הבדלים בין ארה”ב לישראל ואירופה, בתחום פרוצדורות רפואיות ודרכי טיפול רפואי לדוגמה) ולכן חשוב וכדאי להתייעץ עם גורם מקצועי בעל ידע בתחום כדי לקבל תשובה על מקרים פרטניים וגבוליים.
האם מספיק לבצע שינוי קטן במוצר ולקבל עליו פטנט? מהי התקדמות המצאתית?
התשובה היא לא. כאמור אחד התנאים המרכזיים לקבלת פטנט הוא התקדמות המצאתית – שוני מהותי בין מה שקיים לבין המצאה.
“התקדמות המצאתית” (באנגלית – Inventive step או Nonobviousness) היא אחד הקריטריונים המרכזיים להענקת פטנט, המשמש למדידת החדשנות והמקוריות של ההמצאה. קריטריון זה קובע שההמצאה צריכה לכלול חידוש או שיפור משמעותי שלא היה מובן מאליו לבעל מקצוע ממוצע בתחום הרלוונטי במועד הגשת הבקשה. במילים אחרות, ההמצאה צריכה להציג רעיון או פתרון יצירתי שמתקדם מעבר לידע הקיים בתחומה, ומשפר באופן ניכר את המצב הקיים. ההתקדמות ההמצאתית נמדדת על ידי השוואת ההמצאה לפרסומים הקיימים ולהמצאות קיימות בתחום, והיא חייבת להיות תוצאה של חשיבה חדשנית ולא שדרוג פשוט של פתרונות קיימים. כך, הקריטריון מבטיח שרק המצאות בעלות ערך מוסף ממשי יקבלו את הגנת הפטנט.
בחלק מהמקרים, התקדמות המצאתית ברורה ומובהקת, אולם בשל התפתחות המדע והטכנולוגיה, במקרים רבים, המונח יכול להיות מאוד סובייקטיבי ומעורפל. מה שנראה מובן מאליו לאדם אחד, אינו מובן מאליו לאדם אחר. מצב זה הוא אחת הסיבות לחשיבות של ביצוע חיפושים באמצעות מידענים בעלי מומחיות בתחום הפטנטים, היכולים להבחין בממצאים רלוונטיים שנראים בלתי רלוונטיים לעיניים לא מיומנות, אך למעשה עלולים למנוע רישום פטנט.
האם פטנט מספק הגנה אוטומטית ממתחרים בכל העולם?
לא. זכות הפטנט לא נאכפת עלי ידי רשות הפטנטים, אלא על ידי הבעלים. במידה ובעליו של פטנט מגלה כי יש מי שמפר את הפטנט במדינה/אזור בו הוא נרשם עליו לתבוע באופן אקטיבי את המפר (לשם כך מומלץ לבצע אחת לתקופה חיפושי הפרה).
לגבי גבולות ההגנה – כאמור, פטנט מגן על ההמצאה רק במדינה/איזור בו הוא הוא נרשם והתקבל. במילים אחרות אם קיבלתי פטנט בישראל ולא רשמתי אותו גם בארה”ב כל גורם רשאי להשתמש בו בתחומי ארה”ב והעולם ללא מגבלה (כמובן שאף אחד לא יוכל לקבל על המוצר פטנט מחוץ לישראל מכיוון שיש כבר פרסום קודם של ההמצאה – ראה להלן “מה ההבדל בין פטנטביליות לחופש פעולה”
אם קיבלתי פטנט על שיפור משמעותי למוצר קיים, האם פטנט מספק הגנה על כל המוצר?
לא. פטנט מגן אך ורק על החלק החדש (= ההמצאה), כפי שהוא מנוסח בתביעות הפטנט (Claims) – החלק במסמך הפטנט המתאר בדיוק את מהות ההמצאה בשפה טכנית משפטית. במילים אחרות, אם קיבלתי פטנט על מבנה ספציפי למחבר חשמלי נשלט מרחוק, לאופניים מתקפלים, אין פירוש הדבר שכל מחבר חשמלי אחר בהכרח מפר את המצאתי ולחילופין יכול להיות שההמצאה שלי מכילה רכיבים (לדוגמא מנגנון השליטה מרחוק), המוגנים בפטנט ובבואי לייצר את המחבר, אני עלול להפר פטנטים אחרים (ראה לעיל “מה ההבדל בין פטנטביליות לחופש פעולה”). מעבר לכך כל מי שיבנה מחבר חשמלי בעל מבנה מהותי שונה משלי יוכל תיאורטית לקבל פטנט משלו.
סוגיה מורכבת זו רק מדגישה את החשיבות של ביצוע חיפושי פטנטים מקיפים איכותיים, בידי מקצועניים המתמחים הן בחיפוש פטנטים והן בסוגיות הטכניות-משפטיות בתחום.
מה ההבדל בין פטנטביליות לחופש פעולה?
פטנטביליות (Patentability): מתייחסת לשאלה האם המצאה מסוימת עומדת בקריטריונים הנדרשים לקבלת פטנט. הקריטריונים העיקריים כוללים כאמור, חדשנות, התקדמות המצאתית וישימות תעשייתית.
חופש פעולה (Freedom to Operate): מתייחס לשאלה האם ניתן לייצר, למכור או להשתמש במוצר מסוים בטריטוריה מסוימת מבלי להפר פטנטים קיימים של אחרים.
כלומר במידה וההמצאה שלי אינה קיימת באף מקום בעולם ( = עומדת בתנאי החדשנות) ושונה מהותית ממה שכבר קיים ( = עומדת בתנאי ההתקדמות ההמצאתית), וקיבלתי פטנט בישראל, רק לי מותר להשתמש בהמצאה בתחומי מדינת ישראל. אם זאת יודגש כי אין לי הגנה בכל מקום אחר בעולם, וכי מרגע שקיבלתי פטנט והוא התפרסם אף אחד אחר לא יוכל לקבל פטנט דומה כי הרעיון כבר קיים.
חשוב לזכור כי גם אם המצאה עומדת בתנאים לקבלת פטנט (כלומר פטנטבילית), הדבר אינו מבטיח שהיא שניתן להשתמש בה בחופשיות מבלי להפר פטנטים קיימים. כך, חיפוש חופש פעולה כוללת סקירה של פטנטים קיימים בשווקים בהם מתכננים לפעול, כדי להבטיח שהמוצר או התהליך החדש לא מפר פטנטים של צדדים שלישיים.
לדוגמא – המצאתי מברשת ניקוי חדשנית, בעלת מנגנון ייחודי לשחרור סבון באמצעות זיפי מברשת חלולים מסיליקון, ומערכת הזרקה חשמלית. חיפוש פטנטביליות מקיף מעלה שהמברשת עומדת בקריטריונים לפטנט – והפטנט מתקבל. אולם לפני ייצור ומכירה יש לבדוק האם קיימים בהמצאה מרכיבים המוגנים בפטנט ועלולים להפר את הפטנט הקיים. לדוגמה פטנטים על מערכת ההזרקה, או על מברשות עם זיפי סיליקון או זיפים חלולים.
מכאן חיפוש פטנטביליות נבדל מחיפוש חופש פעולה במטרת החיפוש, הקריטריונים הנבדקים והתוצאה:
מטרה:
- פטנטביליות: קובעת אם המצאה ניתנת להגנת פטנט.
- חופש פעולה: קובע האם ניתן להשתמש במוצר מבלי להפר פטנטים קיימים.
קריטריונים:
- פטנטביליות: נבדקת על פי קריטריונים של חדשנות, התקדמות המצאתית וישימות תעשייתית ביחס לכל פרסום בעולם.
- חופש פעולה: נבדק על פי מצב הפטנטים הקיימים התקפים (או בקשות בבחינה שעלולות להיכנס לתוקף), באזורים בהם יוזם החיפוש מתכוון לפעול.
תוצאה:
- פטנטביליות: מסקנה – האם ניתן לקבל פטנט על המצאה.
- חופש פעולה: מאפשר שימוש בטוח בהמצאה מבלי להפר פטנטים קיימים ומקטין את הסיכוי להסתבך בהליכים משפטיים מורכבים ויקרים.
מה היתרונות של קבלת פטנט למרות המורכבות והמחיר היקר?
זכויות קניין רוחני בראשם פטנט מעניקים מספר רב של יתרונות במספר תחומים משפטיים ועסקיים:
- הגנה מפני גניבה – פטנט הוא הדרך החזקה והאפקטיבית ביותר למנוע גניבה של רעיון.
- ראשוניות, ייחודיות, בלעדיות, ומניעת תחרות – פטנט מאפשר לבעליו להיות הראשון והיחיד בשוק למשך זמן רב – מה שמאפשר ליצור מותג פרימיום ייחודי ללא מתחרים.
- ערך כלכלי עצמאי – הפטנט הוא נכס פיננסי עצמאי שניתן לסחור בו, או להעניק רישיונות לשימוש בו, וכך להבטיח מקור הכנסה יציב ומתמשך.
- גיוס הון – בעלות על פטנט מקלה על השגת משקיעים שכן היא מעידה על רצינות ועל יתרונות כלכליים רבים לפרוייקט (ראה למעלה).
יש לך שאלות נוספות בנושא פטנטים?
באתר ניתן למצוא תשובות למרבית השאלות בתחום (שאלות נפוצות, מאמרי פטנטים, חדשות פטנטים, שאלות נפוצות על פטנטים חלק א׳, שאלות נפוצות על פטנטים חלק ב׳, שאלות נפוצות על פטנטים חלק ג׳, שאלות נפוצות על פטנטים חלק ד׳, כל מה שצריך לדעת לפני הגשת פטנט ראשון, שאלות ותשובות של ממציאים בתחילת דרכם)
אם לא מצאת, מומחי ניוטון חיפוש פטנטים עומדים לרשותך, ניתן ליצור עימנו קשר טלפוני או באמצעות טופס יצירת הקשר כאן באתר.