יש לך רעיון להמצאה חדשה? נהדר! רוצה להפוך אותה לפטנט? מצוין! רק לפני זה כדאי שתבין אם היא אכן יכולה להפוך לפטנט ובמה בכלל מדובר. בראש ובראשונה, פטנט מקנה לך בלעדיות על שימוש בהמצאה לעשרים שנה, ובתקופה זו כל מי שירצה לייצר, למכור או לעשות כל שימוש בה יהיה חייב לקבל את רשותך. בתמורה לקבלת הפטנט יהיה עליך להציג באופן פומבי את פרטי ההמצאה, וגם לעבור את הליך האישור שלוקח מספר שנים.
פטנט או משהו אחר?
נניח שגילית חוק טבע חדש או שחשבת על דרך נהדרת להסביר את משמעות החיים. חדשניים ככל שיהיו גילויים ורעיונות אלו הם אינם נחשבים לפטנט, מאחר שהרישום מתאפשר רק לגבי המצאות מהתחום הטכנולוגי. מצד שני, ייתכן שפיתחת כפפה מגנטית שמאפשרת למשוך אל היד חפצים ממרחק, וזו אכן המצאה מתחום טכנולוגי. השאלה היא, האם היא באמת חדשה, מועילה, ניתנת לשימוש תעשייתי ויש בה התקדמות המצאתית. למשל, האם מרכיביה אינם מצויים כבר בפטנטים קיימים או מצויים בהליכי אישור, או במוצרים או במאמרים שפורסמו. כדי לברר את כל הדברים הללו נדרש תהליך חיפוש ורישום פטנטים שעוד מעט נדבר בו. .
ומה הלאה?
בהנחה שההמצאה שלך עונה באופן עקרוני להגדרות שלעיל, כדאי להתחיל בחיפוש ראשוני של פטנטים דומים באינטרנט. ברשת ישנם מאגרי מידע מפורטים מאוד, המהווים למעשה מנועי חיפוש עם הקלדת מילות מפתח ואלמנטים נוספים. חלקם, כמו גוגל פטנטים, פשוטים מאוד לשימוש ואילו אחרים מצריכים יותר מאמץ ובקיאות. יחד עם זאת, ראוי לזכור שתוצאות אלו אינן נותנות ביטחון מלא, ומאחר שלפניך תהליך מורכב ויקר כדאי מאוד להיות בטוח. לשם כך, מומלץ שתפנה אל מומחים באיתור פטנטים.
מגישים בקשה
משרד עורכי פטנטים יסייע לך בעריכת הבקשה מבחינה טכנית ומשפטית, ולאחר מכן יש להגיש אותה בישראל, בארה”ב באופן מלא או פרוביזורי, או למדינות שונות החתומות על אמנת PCT. כעת תחל בחינה של הבקשה שלוקחת לפחות שנתיים או שלוש, ובתקופה זו עדיין אין לך זכויות משפטיות על ההמצאה. מותר לך לנסות לשווק ולמכור אותה.. לאחר מכן, עשויים להידרש צעדים שונים כתלות בתשובתו של משרד הפטנטים במדינה מסוימת, שעיקרם ביצוע שינויים בהגדרות טכניות ואחרות של ההמצאה. בסופו של יום (ובעצם אחרי שנים) תקבל את הבלעדיות על המצאתך, ותידרש לחדשה מעת לעת על פי הכללים הנהוגים בכל מדינה.
ההגנות שלך
הפיכת רעיונות חדשים לפטנטים עשויה לערב גורמים שונים, ביניהם משרד עורכי פטנטים, עורך דין, משקיעים ושותפים, אנשי שרטוט, מהנדסים ועוד. מאחר שבשלבים המוקדמים אין לך בלעדיות, חובה לדאוג להגנות משפטיות מפני דליפת מידע, בעזרת הסכמי סודיות מחייבים. בלא הסכמים אלו, אם אחד הגורמים המעורבים יפרסם מידע הנוגע להמצאה, הדבר עלול לפגום בחדשנותה ולמעשה למנוע מבחינה משפטית את קבלתה כפטנט. לעומת זאת, אם הגורם המפרסם הוחתם על הסכם סודיות, הרי שגם אם פרסם את הדברים אין בכך כדי לפגום בחדשנות ההמצאה.