אין ספק כי רישום של פטנט אמריקאי קורץ ליזמים רבים מכל רחבי העולם, וגם מישראל. המעצמה העולמית מגלמת שוק רחב היקף וקהל צרכנים עצום ומבוסס, לצד אמצעי שיווק יעילים. ואולם, לפני ששוקלים את הצעד חשוב לדעת מהם פטנטים אמריקאיים ומהן הדרכים לרישומם.
מקורות חוקיים של פטנטים אמריקאיים
באופן כללי, פטנט אמריקאי הינו המצאה שנרשמה ואושרה על ידי משרד הפטנטים האמריקאי, לאחר שעמדה בבחינות ובמאפיינים הספציפיים של החוק בארה”ב. חשוב לדעת כי פטנטים מהווים חלק מהתרבות הבסיסית בארה”ב ולמעשה מעוגנים בחוקתה, שמאפשרת לנבחרי הציבור לקדם המצאות טכנולוגיות על ידי מתן בלעדיות עליהן לתקופה מוגדרת. אכן, לאורך השנים היוו דיני הפטנטים האמריקאיים מנוף מהותי לכלכלת ארה”ב, ולכן גם הועתקו עקרונותיהם על ידי היפנים. אחד ההיבטים הבולטים הוא התייחסות מערכת המשפט האמריקאית לתחום הפטנטים באופן רחב, ובגמישות המאפשרת להמצאות רבות ומגוונות ליהנות מהגנת הבלעדיות. למעשה, בהתאם לחוק בארה”ב יכולה להירשם כפטנט כל המצאה שיש בה תועלת וחידוש, ומכאן הפתח לקשת רחבה של רעיונות פרי יצירתו של האדם שאינם מופשטים לגמרי או מהווים תופעות טבע. לדוגמא, ניתן לרשום פטנט אמריקאי בתחום המכשור הרפואי, התעשייה, הכימיה, תוכנות מחשב, טיפולים רפואיים למיניהם ואפילו על אסטרטגיות עסקיות.
בקשות ארעיות כצעד מקדים
אחת האפשרויות הפתוחות בארה”ב כמו במדינות נוספות בעולם, הינה הגשת בקשה פרוביזורית. מדובר בבקשה המקנה זכות ראשונים על הרישום למשך שנה אחת, ואיננה כרוכה בדרישות המחמירות של הגשת פטנט רגיל או בעלויותיה הגבוהות. ואולם, חשוב להבין כי לצד יתרונותיה בקשה ארעית אינה מהווה אלא צעד מקדים לבקשת פטנט רגילה, ולמעשה תתבטל לאחר תום השנה אם לא נעשו הצעדים הדרושים. כמו כן, קיימות סוגיות משפטיות שעדיין לא הובהרו בנוגע לתוקפה של הבקשה הפרוביזורית בכל הקשור לבקשות פטנט מחוץ לאמריקה, ומעבר לכך עלול להיווצר מצב בו הגשת הפטנט בארה”ב לאחר הבקשה הפרוביזורית עדיין תתקל בבעיות. על כן, יש לשקול היטב את השימוש בצעד זה לאור התייעצות עם גורמים מביני דבר.
חיפוש פטנט אמריקאי
אחד הצעדים הראשונים לפני הגשת בקשה מלאה או פרוביזורית הוא חיפוש אחר פטנטים רשומים באמריקה. כלי בסיסי לביצוע האיתור הינו גוגל פטנטים, מנוע חיפוש מיוחד לתחום הפטנטים שמעמידה גוגל לרשות הציבור. בעזרת המנוע ניתן לקבל תוצאות המקיפות בין היתר את רשומותיו של משרד הפטנטים האמריקאי עד למאה ה- 19, עם מידע על מועדי הגשה, פרסום, בקשות רישום ובקשות שאושרו. כמו כן, ניתן להתרשם מתיאור ההמצאה ומהזכויות המשפטיות הקשורות בה. מדובר בכלי יעיל ורחב היקף בעל מספר אופציות מתקדמות לחיפוש וסינון תוצאות, שבניגוד לימים עברו מאפשר גם הורדה של קבצים רבים ללא עלות. יחד עם זאת, חשוב לציין כי החיפוש בגוגל פטנטים אינו פוטר מאיתור מקצועי ומדוקדק, מאחר שייתכנו פטנטים שלא הופיעו בתוצאות.