אנשים רבים שיש בידיהם רעיון או המצאה נדרשים לשאלה שלעיל, והתשובה לכך מרתיעה לא מעטים מהם. ראשית, מפני שאין תשובה אחידה לכל פטנט והדבר תלוי במספר גורמים ומשתנים. שנית, מפני שהעלויות הסופיות והמדויקות מתבררות תוך כדי ההליך, ובעיקר – מאחר שכמעט בכל המקרים מדובר בעלויות גבוהות. יחד עם זאת, עדיין ניתן לספק אומדן בסיסי לגבי התשלומים הנדרשים לצורך רישום פטנט, וגם ישנן אפשרויות שונות להתמודדות עם האתגר הכלכלי.
מורכבות הערכת העלויות
כאמור, אי אפשר לתת הערכה אחת ואחידה לגבי עלויות רישום פטנטים, וזאת בשל מספר סיבות. סיבה ראשונה היא שכל פטנט שונה מחברו מבחינת תחומי ההמצאה ומורכבותה, ולכן קיימים הבדלים מהותיים מבחינת עלויות הפרויקט וכן התחקיר הנדרש לקראת הרישום. סיבה שנייה היא שניתן לבחור במספר ערוצים לרישום הפרויקט, ולעיתים גם יש צורך לרשום אותו במספר מדינות בנפרד. מאחר שלכל אפשרות ולכל מדינה יש עלויות ואגרות שונות, קשה להעריך מלכתחילה את ההשקעה שתידרש.
שירותים נדרשים בתשלום לרישום פטנט
רישום פטנט הינו הליך מורכב וארוך הנפרש על פני מספר שלבים עיקריים, שכל אחד מהם כרוך בעלויות:
בדיקת נתונים – יש לחפש נתונים הקשורים להמצאות דומות בתחום על מנת לוודא את היתכנות הרישום או ביצוע שינויים בהגדרות ההמצאה. על פי רוב מומלץ לבצע את החיפוש בעזרת בעלי מקצוע ששירותיהם כרוכים בתשלום.
- עריכה – נעשית על ידי משרד עורכי פטנטים כאשר העלות משתנה בהתאם לפעולות הנדרשות ולסכומים שגובה המשרד.
- הגשה – כאמור, העלויות תלויות במספר המדינות בהן מוגשת הבקשה, וכוללות אגרות ושכר עורכי פטנטים מקומיים.
- בחינה – נעשית בהתאם לדו”ח שהתקבל ממשרד רישום הפטנטים, כאשר העלויות תלויות במהות ובהיקף השינויים והטענות שיש להציג.
- אגרות שנתיות– מרבית המדינות גובות אגרות חידוש שנתיות בעלות משתנה.
אפשרויות שונות לרישום פטנט
ישנן שלוש אפשרויות עקרוניות לרישום פטנטים הפתוחות בפני ממציאים ישראליים, וקיימים ביניהן הבדלי עלויות מהותיים. הראשונה היא רישום של הפטנט בישראל בלבד, השנייה היא בקשת רישום במדינות אחרות שחתומות על אמנת ה- PCT, והשלישית היא רישום של פטנט פרוביזורי בארה”ב. הבדלי העלויות בין אפשרויות אלו קשורים בין היתר בשעות העבודה הנדרשות מעורך הפטנטים, ובעיקר בתשלומים ובאגרות הכרוכים בכל הליך. בהערכה גסה, רישום בישראל יעלה עשרות אלפי שקלים בהתאם למורכבות הפרויקט, בעוד רישום פרוביזורי יהיה זול יותר בכ- 30,000 שקלים, ואילו הגשת בקשה לפטנט מלא לפי PCT היא היקרה ביותר ולרוב תעלה על 100,000 שקלים.
איך מתמודדים עם העלויות
כאמור, לא פשוט לתת הערכה גורפת של עלויות רישום הפטנט, וזאת עוד לפני שהבאנו בחשבון את התשלומים המצטברים לאורך שנים. בעיקרון, נהוג להעריכם בסביבות אלף דולרים למדינה בשנה כאשר הרישום המקסימאלי עומד על עשרים שנה. כלומר, מי שרשם פטנט בחמש מדינות צפוי להוצאות מצטברות של כמאה אלף דולרים. אכן, מדובר באתגר כלכלי רציני וישנם שני פתרונות מקובלים לסוגיה: הראשון הוא פנייה למשקיעים לצורך גיוס ההון הדרוש, והשני הוא פנייה לגורם שיהיה מעוניין לקנות את ההמצאה, או במילים אחרות – אקזיט.
יש לך רעיון לפטנט?
אנחנו מחפשים פטנטים כל יום - כל היום!
לפרטים נוספים והזמנת חיפוש פטנטים ניתן לפנות אלינו בטלפון: 09-740-1930
או להזמין חיפוש פטנטים ישירות דרך האתר: הגשת בקשה לחיפוש פטנטים