האיחוד האירופי הודיע על התקדמות נוספת בתהליך של יצירת פטנט אירופאי מאוחד ובית משפט מאוחד לענייני פטנטים שיקלו על ממציאים וחברות להגן על ההמצאות שלהם באירופה.
המצב כיום
ממציאים וחברות רבים נתקלים בקושי מובנה בבואם להגן על המצאות באיחוד האירופי. עד היום, בכדי להגן על המצאה בפטנט, מדינות האיחוד האירופי סיפקו שתי אפשרויות – פטנט לאומי או פטנט אירופי.
- פטנט לאומי
בכדי לקבל פטנט לאומי יש להגיש בקשת פטנט בכל אחת מהמדינות האירופאיות בנפרד, ולעבור תהליך בחינה ואישור על פי החוקים והנהלים של כל מדינה ומדינה. הדבר כרוך כמובן בהרבה מאוד משאבים של זמן וכסף, ובקשיים בירוקרטיים רבים – עמלות מקומיות בכל מדינה בנפרד, תרגומים לשפות מקומיות, עמידה בנהלים ספציפיים המשתנים ממקום למקום, שכירת עורכי פטנטים מקומיים וכד’. מעבר לכך, גם אם המבקש משקיע את הזמן והמשאבים ומצליח לקבל פטנט בכמה מדינות הוא עלול להתקשות באכיפתו, שכן במקרה של הפרה, יש להגיש תביעה נפרדת בכל אחת מהמדינות הללו, בבתי משפט מקומיים, ועל פי החוקים והנהלים הקיימים בכל מדינה. - פטנט אירופי
כדי להקל על תהליך ההגשה, מדינות האיחוד האירופי החתומות על אמנת הפטנטים האירופית (European Patent Convention), איפשרו הגשת פטנט אירופי למשרד הפטנטים האירופי (EPO). בקשות לפטנט אירופי נבחנות על ידי ה-EPO באופן מרכזי, דבר החוסך לממציאים את העלויות של בקשות מקבילות במספר מדינות. עם זאת, פטנטים אירופאים שניתנו חייבים להיות מתוקפים ומתוחזקים בנפרד בכל מדינה שבה הם נכנסים לתוקף, תהליך מורכב ויקר בפני עצמו – עמידה בדרישות האימות השונות בין מדינות, עלויות תרגום, עמלות תיקוף, עלויות ייצוג נלוות, כגון שכר טרחת עורכי דין מקומיים שנגבה עבור תשלום שכר טרחת חידוש לאומי וכד’.
מזה כמה שנים, מקדם משרד הפטנטים האירופי מסלול של פטנט מאוחד (Unitary Patent – UP) שיפתור את כל הבעיות האלה כליל.
פטנט מאוחד ובית משפט מאוחד לפטנטים
הפטנט המאוחד שיוגש למשרד הפטנטים האירופי, ייבחן באותה דרך ובאותם נהלים כמו שנעשה במקרה של פטנט אירופי (לדוגמה – כל ההתכתבות תוכל להיות באנגלית, מה שחוסך את הצורך בתרגום לשפות מקומיות). בסוף התהליך, במידה והבקשה מאושרת, המקבל יוכל לבחור להמשיך לרישום בכל מדינה בנפרד או לבקש פטנט מאוחד שיהיה תקף בעד כ-25 מדינות החברות באיחוד האירופי שיאשרו את המסלול החדש. כך יוכלו ממציאים וחברות להגיש בקשה אחת, במסלול מרכזי אחד שאם יאושר יהפוך לפטנט תקף ברוב מדינות אירופה ויחסכו לעצמם את הצורך לשלם עמלות נוספות ולעבור תהליך בחינה מייגע ויקר בכל מדינה ומדינה.
במקביל יוקם בית משפט מאוחד לפטנטים (Unified Patent Court – UPC), אשר יהיה הפורום המרכזי לליטיגציה בכל הנוגע לפטנטים שהוגשו ואושרו במסלול החדש (ערעורים, הפרות וכד’).
יתרונות המסלול החדש
עפ”י פרסומי ה-EPO, המסלול החדש לא יבטל את המסלולים הקיימים של פטנט לאומי ופטנט אירופי, אולם הוא יעניק למגישים (במיוחד כאלה היושבים בבמדינות האיחוד) יתרונות רבים –
- משרד הפטנטים האירופי יהפוך ל – one-stop-shop המאפשר רישום פטנטים פשוט ומהיר.
- חיסכון באגרות רישום, בחינה ואימות בכל מדינה בנפרד.
- יבוטל הצורך ברוב התרגומים התקופתיים ויינתנו הנחות בעלויות תרגום לחברות אירופאיות קטנות ובינוניות, ממציאים קטנים, ארגונים ללא מטרות רווח, אוניברסיטאות וארגוני מחקר ציבוריים.
הפחתת אגרות החידוש והתחזוקה. - פישוט תהליך התחזוקה – מעבר ממגוון הליכים מקומיים של אגרות חידוש, במגוון מחירים ומטבעות להליך אחד בלבד ללא חובה להשתמש בנציג במקומי.
- מערכת ההרשמה המקוונת תכלול את כל הפרטים הרלוונטים בצורה מרוכזת וברורה כולל בעלות והעברת בעלות.
- הגנה מקיפה, אחידה וברורה על ידי בית משפט מאוחד לפטנטים.
הלו”ז לכניסת המסלול החדש לתוקף והמדינות המשתתפות
הפטנט המאוחד ובית המשפט המאוחד צפויים להיכנס לתוקף ולהיות מוקמים במהלך אפריל 2023. במהלך סוף נובמבר 2022 הודיע משרד הפטנטים האירופי כי הם יאפשרו למגישי בקשות פטנט לבקש החל מה-1 בינואר 2023 עיכוב בהליכי הבקשה בכדי לאפשר להם להשתמש במסלול החדש ברגע שייכנס לתוקף.
בכל מקרה, חשוב לציין כי בשלב ראשון הפטנט המאוחד ייכנס לתוקף ב- 17 מתוך 39 המדינות החברות ב-EPO – אוסטריה, בלגיה, בולגריה, דנמרק, אסטוניה, פינלנד, צרפת, גרמניה, איטליה, לטביה, ליטא, לוקסמבורג, מלטה, הולנד, פורטוגל, סלובניה ושוודיה.