קבלת תעודת פטנט מאושר היא מסע ארוך ומורכב. במאמר זה נסקור את השלבים העיקריים של התהליך.
1. מחקר וחיפוש עצמי
שתי הדרישות הבסיסיות לקבלת פטנט הן חדשנות והתקדמות המצאתית, כלומר אם המצאתך כבר נחשפה בפומבי בכל דרך שהיא (פטנט, בקשת פטנט, מוצר, ספר מאמרים וכו’), אינך יכול לקבל פטנט. לכן, הצעד הראשון צריך להיות חיפוש באמצעות אחד מאינספור כלי חיפוש פטנטים החינמיים והפתוחים לציבור (גוגל, גוגל פטנטים, espacenet וכו’).
2. חיפוש מקצועי
לאחר ביצוע חיפוש פטנט עצמאי, במידה ואינך מידען מומחה בעל הכשרה וניסיון בביצוע חיפושי פטנטים, מומלץ לפנות לחברת חיפוש המתמחה בחיפושי פטנטים. בחברות מסוג זה מידענים מקצועיים, מיומנים ומנוסים, עם גישה למאגרי מידע מקצועיים בתשלום, העולים משמעותית בהיקף המידע והיכולות על כל בסיסי הנתונים החינמיים הפתוחים לציבור. חברת חיפוש הפטנטים תספק לכם דוח חיפוש שיסייע בהחלטה, האם וכיצד להמשיך.
3. בחר את נתיב ה – IP (קניין רוחני) המתאים ביותר
בשלב זה מומלץ ליצור קשר עם עורך פטנטים מוסמך ולעבור על ממצאי דוח החיפוש. כעת עליכם לבחור באילו מדינות ברצונכם להגן על הרעיון שלכם (זכרו – הגנת הפטנט הינה טריטוריאלית – לכן עליכם להגיש את בקשותיכם בכל מדינה ומדינה בה אתם מתכוונים למסחר את הפטנט שלכם בעתיד). על פי החלטה זו ניתן לקבוע לאיזה סוג של הגנה אתם זקוקים, על פי הגדרות חוקי הפטנטים והקניין הרוחני בכל מדינה (פטנט, עיצוב וכו’). בנוסף על הממציא להחליט, האם לעבור ישירות לשלב הבא של ניסוח והגשת בקשת פטנט למשרדי פטנטים של אחת או כמה מדינות, או לבחור מסלולים אחרים (הגשת בקשה במסגרת ה- PCT, הגשת פרוביז’ונל ל- USPTO בכדי “לקנות” עוד קצת זמן לפיתוח הפטנט תחת הגנה וכו’).
אם תבחר להגיש בקשת פטנט במדינה אחת או יותר, אתה מוכן לשלב הבא.
4. ניסוח בקשת פטנט והגשה
בשלב זה עליכם (כאמור מומלץ בעזרת עורך פטנטים מוסמך), לנסח בקשת פטנט מלאה על פי החוקים והתקנות של כל משרד פטנטים אזורי שבחרתם. מסמך בקשה טיפוסי יכלול לרוב כותרת, תקציר, רקע (גילוי מצב הטכנולוגיה – מה שכבר ידוע בתחום ההמצאה), תיאור (תיאור טקסטואלי מפורט של ההמצאה), רישומים ותביעות (תביעות הן טקסט תמציתי, המתאר בשפה טכנית ומשפטית את מהותה המדויקת של ההמצאה, עליה יקבל בעל הפטנט הגנה משפטית – תביעות נחשבות לחלק החשוב ביותר בבקשה).
כעת עליכם (או כאמור עורך הפטנטים) להגיש את מסמך הבקשה המנוסח, בצירוף כל הפרטים או המסמכים הנדרשים, לרשויות הפטנטים שנבחרו. בנוסף יש לשלם דמי הגשה, תוך ביצוע הליך ההגשה המדויק המפורט על ידי כל משרד אזורי (רוב משרדי פטנטים החשובים בעולם, כמו אלו של ארצות הברית ומדינות אירופה, מאפשרים הגשה מקוונת ואתרי האינטרנט שלהם כוללים מדריכים מפורטים והסברים מקוונים על כל תהליך ההגשה).
5. בחינה
אם בקשתך אינה מלאה וחסרה פרטים, תקבל הודעה על הליקויים, וינתן לך זמן להשלים את הגשת הבקשה. עם סיומה המלא של ההגשה, תועבר הבקשה לבחינת בוחן רשות הפטנטים. מרבית הבקשות אינן מאושרות בשלב הראשון, אלא מקבלות התנגדויות או דחיות מהבוחן. אתה או נציגך המקצועי, רשאי להגיש תגובה לדחייה, בה תנסה לשכנע את הבוחן שההמצאה עומדת בדרישות החוק, או שתוכל לשנות את תביעותיך ואז להגיש תגובה. תהליך הבחינה הוא סוג של משא ומתן משפטי (באמצעות התכתבות מקוונת, פגישות פנים אל פנים, ראיונות טלפוניים או מקוונים), שיכול להימשך כמה חודשים ועד למספר שנים. חשוב לזכור, כי מרבית הבקשות מקבלות מספר דחיות עד לאישורן הסופי, וכי בקשות רבות אינן מתקבלות בתום תהליך הבדיקה (בארה”ב למשל, כ -50% בלבד מכלל הבקשות שהוגשו מאושרות כפטנטים).
6. הבקשה אושרה – הפטנט ניתן!
לאחר אישורה הסופי של בקשת הפטנט, עליכם לשלם אגרות נוספות ולאחר מכן הפטנט מאושר ומפורסם. כעת אתם בעלי פטנט מאושר!. זכרו כי עליכם לשלם אגרות אחת לכמה שנים על מנת לשמור על תוקף הפטנט ה”חי” (ברוב המדינות תוקף ההגנה על פטנט עומד על 20 שנה, לפני שתוקפם פג והם הופכים לנחלת הכלל).