נציבת הסחר של ארצות הברית, קתרין טאי הצהירה (יום חמישי 6.5) על תמיכה בהצעה של הודו ודרום אפריקה למדינות החברות בארגון הסחר הבינלאומי (WTO), להסיר באופן זמני את ההגנה על זכויות קניין רוחני העוסק בקורונה.
באוקטובר אשתקד העלו הודו ודרום אפריקה הצעה שביקשה מהמדינות החברות בארגון הסחר הבינלאומי (רוב מדינות העולם), לוותר על זכויות קניין רוחני, כגון זכויות יוצרים, עיצובים תעשייתיים, פטנטים וכו’, העוסקים במניעה, בלימה או טיפול בקורונה, ובכלל זה חיסונים נגד נגיף הקורונה COVID-19.
הרעיון בבסיס ההצעה, היה להסיר ולמנוע חסמים ועיכובים בפני גישה בזמן אמת, למוצרים רפואיים במחירים סבירים, כולל חיסונים ותרופות, ועצירה או עיכוב של הגדלת מחקר, פיתוח, ייצור ואספקה של מוצרים רפואיים חיוניים, במיוחד במדינות מתפתחות ועניות.
במהלך הזמן שעבר מאז הועלתה, צברה ההצעה תמיכה של למעלה ממאה מדינות החברות בארגון, אך נתקלה בהתנגדות עזה מצד ארה”ב והאיחוד האירופי, בריטניה, שוויץ, יפן ואוסטרליה, בגיבויין של חברות תרופות מרחבי העולם. ארה”ב אף סייעה בעבר בחסימת משא ומתן בפורומים שונים של ארגון הסחר העולמי (WTO), על הצעת ויתור שהובילו הודו ודרום אפריקה, במטרה לסייע למדינות מתפתחות לייצר באופן עצמאי חיסונים, תוך הסתמכות על קניין רוחני קיים של חברות התרופות.
כעת, תוך שינוי מדיניות קוטבי (עליו דיבר ביידן כבר במהלך מערכת הבחירות), הצטרפה ארה”ב לתומכים. נציבת הסחר של ארצות הברית, קתרין טאי, אף הודיעה על כך בהצהרת תמיכה מיוחדת, בה נאמר בין היתר, כי “זהו משבר בריאות עולמי, והנסיבות יוצאות הדופן של מגפת ה- COVID-19 קוראות לצעדים יוצאי דופן”.
התומכים במהלך טוענים, כי הוויתור יאפשר את הגברת ייצור החיסונים למדינות מעוטות יכולת. מדינות מתפתחות רבות טענו, כי כללים המחייבים מדינות להגן על פטנטים וצורות אחרות של קניין רוחני, הינם מכשול להגדלת ייצור החיסונים ומוצרים נוספים, הדרושים להתמודדות עם המגפה. בנוסף הוזכר, כי חלק גדול מהמימון שקיבלו חברות התרופות הגדולות לפיתוח החיסונים, הגיע ממקורות ציבוריים.
מבקרי ההצעה לעומת זאת סוברים בין השאר, כי להצעה יהיה אפקט הפוך מהרצוי. לדבריהם ייצור חיסוני COVID-19 הוא מורכב ומסובך, וכל מהלך המאפשר הקמת ייצור במתקנים חדשים, רק תסיט את המשאבים מהמאמצים להגביר את הייצור באתרים הקיימים. בנוסף טענו, כי פיתוח חיסונים הוא תהליך יקר, ארוך, מורכב ובלתי צפוי, וכי הגנה חזקה על קניין רוחני מסייעת להעניק תמריץ לפיתוח חיסונים בזמן שיא, כיום ובהתמודדויות עתידיות. בהתייחס לכך הוסיפו כי חברות תרופות במדינות עשירות ומתפתחות, כבר הגיעו ליותר מ -200 הסכמי העברת טכנולוגיה, ייצור והפצה, להרחבת אספקת חיסוני COVID-19 דבר המוכיח שהמערכת והשיטות הנוכחיות פועלות היטב ונותנות מענה למצב.
האירוע עורר תגובות רבות בעולם –
ראש ארגון הבריאות העולמי כינה את המהלך “רגע מונומנטלי” במאבק נגד COVID-19, המשקף את החוכמה והמוסריות של הנהגת ארה”ב.
כצפוי, חברות התרופות לעומת זאת הביעו את התנגדותן הנחרצת. יו”ר הפדרציה הבינלאומית של יצרני התרופות (אחד מארגוני הלובי הגדולים בעולם בתחום הרפואה – היושב בז’נבה), כינה את המהלך “מאכזב” וטען, ש”ויתור הוא התשובה הפשוטה אך השגויה לבעיה מורכבת”.
גורמים נוספים בענף התרופות מסרו, כי חברות אמריקאיות יילחמו על מנת להבטיח שכל ויתור עליו הוסכם יהיה צר ומוגבל ככל האפשר.
גורמים בוושינגטון ציינו, כי מאחר שאספקת החיסונים לעם האמריקני מובטחת, ארה”ב תמשיך להגביר את מאמציה – לעבוד בשיתוף פעולה עם המגזר הפרטי ועם כל השותפים האפשריים – להרחיב את ייצור והפצת החיסונים, וכן להגביר את ייצור חומרי הגלם הדרושים לייצורם.
מיד לאחר ההצהרה האמריקנית נרשמו ירידות שערים חדות במניות של כמה מחברות התרופות העוסקות בפיתוח וייצור חיסוני COVID-19, אולם אנליסטים ברחבי העולם צופים כי לא תהיה לאירוע השפעה ארוכת טווח על התעשייה.
חשוב להדגיש, כי המהלך עדיין מצוי בדיונים ולפי כל הגורמים, כמו גם נציבת הסחר האמריקנית, יארך עוד זמן רב בטרם תתקבל החלטה סופית בעניין (פאנל בנושא קניין רוחני צפוי לדון בנושא רק בחודש הבא).