הכל על פטנטים ירוקים
פתגם ישן קובע כי “איננו יורשים את העולם מאבותינו. אנו מקבלים אותו בהשאלה מילדינו.” במציאות של משבר אקלים הולך ומחמיר, זיהום מתגבר של אוויר, מים אדמה ומקורות מזון, פטנטים ירוקים מהווים כלי משמעותי בקידום טכנולוגיות המסייעות לשמירה על הסביבה. פטנטים אלו, המגינים על המצאות טכנולוגיות ידידותיות לסביבה, מספקים תמריץ למפתחים ולמשקיעים להמשיך וליצור פתרונות חדשניים המיועדים לצמצום זיהום, התייעלות אנרגטית, ושימוש במשאבים מתחדשים בשאיפה לעבור לכלכלה מעגלית המתאפיינת בטביעת רגל אקולוגית קטנה ככל האפשר.
מהם פטנטים ירוקים?
פטנטים ירוקים, הם פטנטים המגינים על המצאות המיועדות לתרום לקיימות סביבתית. ככלל התחומים המרכזיים בהם עוסקים פטנטים ירוקים הם:
- הפקת אנרגיה מתחדשת – טורבינות רוח, פאנלים סולאריים, אנרגייה גיאו-תרמית והידרואלקטרית, וכד’.
- אגירת אנרגייה בקנה מידה גדול – סוללות, אגירה הידרו-שאובה, אגירה באמצעות אוויר דחוס וכד’.
- התייעלות אנרגטית – ניהול אנרגיה חכם, בידוד, פיתוח מוצרים בעלי צריכת אנרגיה נמוכה כגון משאבות חום ותאורת לד וכד’.
- ניהול וצמצום פסולת וזיהום – התייעלות והפחתת השימוש בחומרי גלם, מיחזור, הפחתת פליטות, סינון אוויר ומים, פיתוח חומרי גלם חלופיים כגון ביו-פלסטיק מתכלה, טכנולוגיות ללכידת פחמן, וכד’.
- חקלאות בת-קיימא – השקייה חכמה, חומרי הדברה ודשנים ידידותיים לסביבה וכד’.
- דלקים ביולוגיים מחומרי גלם מתחדשים.
עלייתם של פטנטים ירוקים
בשנים האחרונות, בשל המחירים החברתיים, כלכליים ובריאותיים ההולכים וגדלים בעולמנו התעשייתי, פטנטים ירוקים
זוכים לתשומת לב הולכת וגוברת מצד ממציאים, יזמים, משקיעים, ממשלות וארגונים בינלאומיים.
פטנטים אלו אינם רק כלי משפטי להגנה על זכויות קניין רוחני; הם מייצגים מחויבות גלובלית לשימור כדור הארץ ושיפור איכות החיים בו. הסכמים בינלאומיים כגון פרוטוקול קיוטו (1997) והסכם פריז (2015) מדגישים את הצורך בשיתוף פעולה טכנולוגי ומשפטי בשימוש בפטנטים ירוקים כדי להתמודד עם שינויי האקלים.
אתגרים העומדים בפני עליית הפטנטים הירוקים ודרכי התמודדות עימם
יתרונות
לפטנטים ירוקים (כמו לפטנטים בכלל), יש מספר יתרונות בולטים, כזרז לפיתוח טכנולוגי וכלכלי –
- תמריץ כלכלי לעידוד חדשנות סביבתית: פטנטים מספקים הגנה על קניין רוחני, באופן המושך השקעות לפיתוח טכנולוגיות חדשות. מעבר לכך, הפטנטים מגינים על מפתחים מפני העתקה לא חוקית של הטכנולוגיות שלהם, ומאפשרים להם להתמקד בפיתוח ושדרוג מבלי לחשוש מתחרות בלתי הוגנת.
- קידום תחרות בריאה בשוק הטכנולוגי: הפטנטים יוצרים תמריץ לממציאים וחברות לפתח טכנולוגיות מתקדמות יותר כדי לזכות בהגנת פטנט ויתרון תחרותי, באופן המוביל להתקדמות מהירה יותר בתחום הקיימות.
- הגברת אמון הציבור והממשלות בטכנולוגיות ירוקות: הפטנטים מספקים אמינות והכרה רשמית לכך שהטכנולוגיה עומדת בסטנדרטים גבוהים של חדשנות ואיכות, באופן המגביר את האמון של צרכנים, משקיעים וגופים ממשלתיים.
אתגרים
כמו בכל תחום טכנולוגי מתפתח וחיוני אחר, גם פטנטים ירוקים עומדים בפני מספר רב של אתגרים:
- היווצרות סבך פטנטים: ככל שתחום מסויים פורח, ונרשמים בו יותר ויותר פטנטים, עלול להיווצר מצב שבו הגנות קניין רוחני רבות מתנגשות או חופפות. מציאות זו עלולה ליצור התנגשויות משפטיות ומסחריות, להקשות על הניווט בתחום ולהאט את קצב הפיתוח.
- עלויות גבוהות ומורכבות רבה של תהליך רישום: עלות רישום ושמירה על פטנט עשויה להוות מחסום לחברות קטנות ולסטארטאפים. ככל שהכלכלה שלנו הופכת לגלובלית יותר ויותר, רישום פטנט אפקטיבי במספר רב של מדינות ורשויות הופך לאתגר משמעותי הצורך משאבי זמן, כסף וכוח אדם ההולכים וגדלים.
- חוסר אחידות גלובלית: מערכות הפטנטים שונות ממדינה למדינה, דבר המקשה פעמים רבות על שיתופי פעולה בין-לאומיים.
- חסמי כניסה: חברות גדולות עלולות לחסום חדשנות באמצעות שימוש אסטרטגי בפטנטים בכדי להגביל פעילות בתחומים מסוימים במקום לעודד אותה.
פתרונות אפשריים
כדי לעודד חדשנות ירוקה, מדינות, ארגונים בינלאומיים וחברות יכולות וצריכות לנקוט במספר צעדים מרכזיים:
- תמיכה כלכלית:
- תמרוץ חיובי – מתן סובסידיות, מענקים, הנחות במס והלוואות מוזלות לחברות המפתחות טכנולוגיות ירוקות ולצרכנים המשתמשים בהם.
- תמרוץ שלילי – הטלת מיסים על יצרנים וצרכנים של טכנולוגיות מזהמות.
- מאגרי פטנטים משותפים: איגוד של יזמים וחברות ליצירת מאגרי פטנטים משותפים, שבהם חברות וארגונים משתפים פטנטים לצורך ייעול תהליכים וקידום שיתופי פעולה.
- אחידות רגולטורית: יצירת סטנדרטים גלובליים אחידים לרישום ושימוש בפטנטים ירוקים, בדומה לאמנת שיתוף הפעולה לפטנטים ( Patent Cooperation Treaty – PCT).
- תמיכה רגולטוריות: עידוד התחום באמצעות הקלות רגולטוריות מכוונות לתחום (מתן עדיפות בבחינה, קיצור זמן הבחינה, העדפת המחלקות המטפלות בתחום בהקצאת משאבי כוח אדם וכד’).
המצב בישראל
בישראל, החלה רשות הפטנט לעודד הגשת בקשות פטנט “ירוקות” על ידי האצת תהליך הבחינה כבר ב-2009. כיום, מגיש המעוניין לסווג את בקשתו כ”ירוקה”, צריך לספק לרשות נימוקים המצביעים על תרומתה לסביבה. במידה והבקשה מאושרת כבקשה ירוקה, היא זוכה להליך בחינה מואץ ללא עלות נוספת, צעד המעניק לממציאים תמריץ נוסף לפתח טכנולוגיות ירוקות חדשניות.
פטנטים ירוקים: גשר בין טכנולוגיה, כלכלה וסביבה
פטנטים ירוקים אינם רק כלי משפטי לשמירה על זכויות היוצרים של ממציאים, אלא גם אמצעי חשוב לקידום קיימות סביבתית. באמצעות שיתופי פעולה גלובליים, התאמות משפטיות ורגולטוריות ליצירת מסגרת פטנטים גמישה המעודדת פיתוח טכנולוגיות ברות-קיימא, ותמיכה כלכלית נכונה, ניתן להפוך את הפטנטים הירוקים למנוע עיקרי בתהליך השמירה על כדור הארץ וההתמודדות עם האתגרים הסביבתיים העומדים בפנינו.