ניווט מהיר
המלחמה נגד חמאס וחזבאללה מציבה שוב באור הזרקורים את אתגר הטילים והרקטות – החל משימוש מאסיבי במערכות RPG בעזה, עבור דרך טילי קורנט בחזית הצפון וכלה בשיגורי רקטות לעורף בשתי החזיתות גם יחד.
לאורך השנים, גישות מסורתיות להגנה מפני טילים, כמו מערכות כיפת ברזל, חץ ושרביט קסמים, התמקדו בגילוי הטיל התוקף בעזרת מערכת מכ”ם ויירוטו באמצעות טיל המשמידו בפיצוץ או פגיעה ישירה. בהתמודדות של טנקים ונגמ”שים מול טיל נ.ט. ומערכות כגון ה-RPG נעשה שימוש דומה בטכנולגיית מכ”ם ויירוט באמצעי קיניטי המשוגר לעבר המטרה ופוגע בה פיזית, לדוגמא “מעיל רוח” של רפאל ו”חץ דורבן” של אלביט. לחלופין, מערכות כמו נאוטילוס האמריקנית, ו”מגן אור “של רפאל משתמשות בקרני לייזר להשמדת טילים ורקטות.
כמו בתחומים אחרים, גם בתחום זה, ממציאים רבים לא נרתעו מלחקור את השונה והלא שגרתי. במאמר זה נציג כמה מהפטנטים המציעים מנגנוני הגנה שגרתיים יותר ופחות נגד טילים, ורקטות מכל הסוגים.
מחסומים פיזיים
רשתות נגד מטוסים וטילים
רשתות נייחות
רשתות נייחות, מייצגות את אחת הצורות המוקדמות ביותר של הגנה אווירית ונעשה בהם שימוש נרחב במהלך מלחמת העולם השנייה. פטנטים כמו CH71208 השוויצרי מ-1913 ו-GB119796 הבריטי מ- 1918 מתארים שימוש ברשתות תלויות מבלונים כדי להגן מפני מטוסי אויב.
ככל שהטכנולוגיה התקדמה, פטנטים חדשים יותר הציגו רשתות שתוכננו במיוחד לספק הגנה מפני טילים. כך, הפטנט האמריקאי, US8056855 מ-2008 מתאר רשת בעלת טבעות ניתקות נגד טילים ורקטות.
רשתות נפרשות באופן דינמי
US9228807 מ-2013 מציג רשת המגנה על כלי שיט מפני טילי שיוט. בניגוד לרשתות נייחות, הרשת הנ”ל נפרשת במהירות ונתלית מבלון ממולא גז המתנפח בהתאם לצורך.
TW201730509 הטיוואני מ-2013 מתאר שיטה המשתמשת ברשתות מעופפות הנשלטות מרחוק לחסימת טילים. בדרך זו ניתן להשתמש במידע המגיע מחיישנים שונים, כדי לשנות את מיקום הרשת וכך ליצור הגנה דינמית שמתאימה עצמה בזמן אמת למסלול האיום.
מחסומים מסתובבים
חסימה פיזית של טילים ורקטות אינה מסתכמת רק ברשתות. DE1185090 הגרמני מ-1963 מורכב ממספר כבלי מתכת/ שרשראות המחוברים למנוע, המסובב אותם במהירות בדומה לתנועת פרופלור. המערכת מורכבת על תותח של טנק וכך יוצרת הגנה פיזית מפני איומים כגון טילים, רקטות ו- RPG המשוגרים לעבר הטנק.
FR2304051 הצרפתי מ-1975. לוקח את הרעיון הנ”ל צעד קדימה – תורן ועליו מספר כבלי מתכת עם משקולת בקצה. בעת ההפעלה, התורן מסתובב במהירות, הכוח הצנטריפוגלי גורם לכבלים להיפרס באוויר, להסתובב במהירות וליצור הגנה פיזית מפני איומים המגיעים מעל.
הפטנט השוודי SE510062 מ-1997 מוסיף בקצות הכבלים מתקנים הפולטים חום, או עשן ויוצרים מטרת דמה המושכת אליה טילים מונחים.
מוקשים אוויריים
הרעיון של מוקשים אוויריים קיים כבר מראשית תקופת התעופה. הוא יועד תחילה לשמש נגד מטוסים, אך במהלך השנים הותאם להתמודדות עם איומי הטילים.
מוקשים הנתלים מבלון
CH47805 השוויצרי, מתאר מערכת של מוקש אווירי הנתלה מבלון גז המחובר לקרקע כבר בשנת 1909, שש שנים בלבד לאחר טיסתם של האחים רייט.
פטנטים חדשים יותר כמו FR2757937 הצרפתי מ-1996 משתמש באותה טכניקה בסיסית, אך באמצעות טכנולוגיה עדכנית ומתקדמת המיועדת ספציפית להגנה מפני טילים ורקטות (חיישנים מתקדמים, מגוון מטענים הפרוסים על פני השטח של הבלון וכד’).
רשתות של מוקשים אוויריים
עם השנים, הופיעו רעיונות לפרוס מספר רב של מוקשים אוויריים המחוברים זה לזה ובכך יוצרים מערכים של הגנה אווירית מפני כלי טיס וטילים גם יחד.
CN1285502 הסיני מ-1999 מתאר רשת של מוקשים אוויריים הנישאים בידי בלונים עם אמצעי הנעה הנשלטים מרחוק.
DE19934950 הגרמני מאותה שנה מתאר שיטה דומה – מספר רב של בלונים הממולאים בגז דליק ומחוברים זה לזה בכבלים. מעבר לגז הדליק, הבלונים מצופים במגוון חומרים מתכתיים ונושאים מגוון מתקנים (משדרי רדיו, מחזירי תהודת מכ”ם וכד’), שמטרתם לשבש מערכות הנחייה של טילים תוקפים.
יירוט
גישת רובה הציד
גישת “רובה הציד”, מודגמת בצמד הפטנטים הרוסיים RU2189557 משנת 1999, ו-RU2734267 מ-2019.
במקום לשגר לעבר המטרה, טיל יירוט בודד המצריך דיוק ושימוש באמצעי הנחייה מורכבים ויקרים, מערכות אלה משתמשות בירי מטח של המון קליעים קטנים, בדומה לכדוריות הרבות הנמצאות בתרמיל של רובה הציד ומתפרסות על שטח רחב לאחר הירי. RU2189557 אף מפשט ומוזיל את עלויות היירוט על ידי שימוש בשברי סלע כתוש.
נשק אנרגייה מכוון
הרעיון להשתמש בנשק אנרגיה מרוכזת נגד כלי טיס ואיומים אוויריים הופיע כבר בשנות השלושים, כשהממציא המפורסם ניקולה טסלה, תיאר במאמר מדעי קרן חלקיקים רבת עוצמה היכולה להפיל כלי טיס ממרחקים עצומים, במהירות האור. הרעיון של שימוש בלייזרים להשמדת טילים ורקטות ישן כמעט כמו טכנולוגיית הלייזר עצמה כפי שניתן לראות בפטנט האמריקאי מ-1962 (שנתיים בלבד לאחר המצאת הלייזר) US3427611.
לאחרונה טכנולוגיה זו הבשילה כמעט לכדי מערכת מבצעית (לדוגמה “מגן אור” של רפאל). במקביל במשך השנים עלו הצעות שונות לשימוש בנשקי אנרגיה מסוגים נוספים.
גלי קול
GB2468546 הבריטי משנת 2009 מתאר מערכת להשמדת מוקשים וטילים בעזרת מיקוד קרני קול רבות עוצמה והכוונתם לעבר המטרה.
US7505368 האמריקאי מ-2006 עוסק במערכת להגנה מפני טילי נ”ט, רקטות ו- RPG המופעלים על ידי מרעום פיזואלקטרי, באמצעות ריכוז אנרגיית אולטרסאונד לאזור המרעום ופיצוץ הטיל/ רקטה/ רימון RPG לפני הפגיעה.
BE1001903 הבלגי מ-1987 משתמש במספר רב של משדרי אולטרסאונד רבי עוצמה שיוצרים כיפה וירטואלית להגנה מפני פצצות וטילים המתקרבים לאזור המוגן.
קרינת מיקרוגל
US4456912 האמריקאי משנת 1972, מתאר מערכת ליירוט טילים ורקטות באמצעות קרינת מיקרוגל רבת עוצמה המכוונת אל המטרה. US7504982 מ-2006, מבוסס אף הוא על קרינת מיקרוגל, אך משתמש בטכנולוגיה מתקדמת של מערך מופע (Phased Array – מערך של הרבה אנטנות קטנות), בכדי לרכז ולכוון את הקרינה בצורה מדויקת ואפקטיבית יותר.
קרן אלקטרונים
US7282727 האמריקאי מ-2005, מציג התקן המשתמש בקרן אלקטרונים לפגיעה ויירוט של טילים ורקטות.
חדשנות והמצאה: הדרך ליצירת פתרונות מתקדמים לכל בעיה
מאז ומתמיד ביקשו ממציאים להרחיב את גבולות האפשר גם בתחום ההגנה מפני איומים אוויריים – החל מרשתות נייחות וניידות, עבור במטחים של סלע כתוש וכלה באלומות אלקטרונים. הפטנטים שסקרנו במאמר זה, מלמדים על כושר ההמצאה של יוצריהם, כשם שהם מדגישים את היתרונות של חשיבה מחוץ לקופסא בהתמודדות מול כל בעיה או אתגר.
ככל שאנו ממשיכים לנווט בעולם שבו איומים מתפתחים ומסתגלים, המרדף אחר פתרונות לא קונבנציונליים נשאר רלוונטי מתמיד. עבור אלה המעוניינים לחקור את חזית הטכנולוגיה האזרחית והביטחונית, ניוטון חיפוש פטנטים מציעה שער לעולם הפטנטים, שבו ההמצאה פורצת הדרך הבאה ממתינה לגילוי. צור קשר עם המקצוענים של ניוטון חיפוש פטנטים עוד היום.