חוק העיצובים, התשע”ז-2017 פורסם היום 7/8/2017 בספר החוקים
* החוק ייכנס לתוקף בעוד שנה מהיום.
מטרת חוק העיצובים, הינה להחליף את פקודת הפטנטים משנת 1924. תכלית החוק היא ליצור חוק עדכני שעומד בשינויי הזמן ומתאים את עצמו לרוח זמנינו במדינת ישראל. החוק מאפשר הגנה על עיצובים העומדים בתנאי החידוש, והשונות מעיצובים קיימים אחרים.
השינוי הבסיסי שחל בחוק זה, הוא שינוי המינוח המרכזי “מדגם” שהיה שגור בפקודת הפטנטים והמדגמים, במונח “עיצוב”. זהו שינוי שתכליתו אינה מרחיבה או מצמצמת את ההגנה הניתנת בחוק, אלא מטרתה לשקף את החדשנות הטכנולוגית שחלה עם השנים ומתקרבת בהגדרתה לחקיקה האירופית . עיצוב משמעו מראה כללי של מוצר מוגמר או בהתהוות. המכלול השלם של מוצר והאספקטים החזותיים שלו, זהו בעצם הגדרתו של עיצוב, יחד עם זאת, לעיתים לא די באפיון חזותי אחד כדי שהגדרת העיצוב תינתן, אלא נדרש שילוב של מספר תכונות חזותיות בנוסף למוצר עצמו, כדי לעמוד בקריטריונים להגדרת עיצוב. יש להבהיר ולהדגיש שהגדרת עיצוב יכולה להינתן גם עבור מוצר שאינו מוחשי.
הגנת העיצוב שניתנת על פי החוק הנ”ל לעיצוב (2015), היא הגנה כנגד הפרה של “ייצור, שיווק ומכירה של עיצובים שאינם שונים מהרושם הכללי הנוצר מהעיצוב הרשום”. בנוסף לכך, ניתנת הגנה של 3 שנים על עיצוב שאינו רשום. הגנה זו ניתנת עבור עיצובים ששיווקם החל בישראל ועונים על הקריטריונים של חדשנות ושונות מעיצובים קיימים.
בניגוד לעיצוב שאינו רשום, ישנו ה”עיצוב רשום – ” כשמו כן הוא, עיצוב אשר עמד בקריטריונים המוגדרים על פי חוק, ונרשם בפנקס העיצובים. ההגנה עבור עיצוב רשום חלה 25 שנים ממועד הגשת בקשת הרישום.
חוק העיצובים מנסה בכללותו לעודד עיצובים חדשים ולהקל על כל תהליך רישום העיצוב ובעלותו.