מאמר לרגל יום השואה 2017.
כידוע הנאצים החלו בתהליך של נישול, גירוש והחרמת רכוש יהודי מיד עם עלייתם לשלטון. פחות מפורסם הוא המימוש של תהליך זה בתחום הקניין הרוחני שגם עליו לא פסחו הנאצים.
ב-22 באפריל 1933, הורתה הממשלה הנאצית לפטר ממשרד הפטנטים הגרמני את כל בוחני הפטנטים ממוצא לא ארי – מה שהוביל לפיטוריהם של רוב העובדים היהודים משם. במקביל נשלל הרשיון מעורכי דין רבים, בהם כאלה שהתמחו בעריכת פטנטים.
ב-1938, תהליך ה”ארזיציה” של גרמניה, הוחל גם על תחום הקניין הרוחני – הממשל הנאצי הורה כי מתנגדי משטר, זרים ויהודים יורשו להגיש פטנטים רק תחת ספונסרים “אריים”. כמו כן קבע המשטר כי פטנטים קיימים, בבעלות יהודית, חייבים לעבור לידי אזרחים גרמנים.
לגירוש ובריחת היהודים מגרמניה היתה השפעה גדולה על תחומי המחקר במדינות אליהן הם היגרו. את תחומי המחקר ניתן למדוד באמצעות מאגרי הפטנטים. מחקרים שנערכו בשנים האחרונות (http://news.stanford.edu/news/2014/august/german-jewish-inventors-081114.html) מראים באופן מובהק כי לאחר עליית הנאצים ב-1933, נרשם בארה”ב גידול של 31 אחוז במספר הפטנטים שהוגשו, בתחומים שהיו נפוצים בקרב מדענים יהודים שברחו מגרמניה.