רישום פטנט הוא תהליך מורכב הנפרש על פני מספר שנים, ומשתנה בהיבטיו לפי מורכבות ואופי ההמצאה, פעולות ספציפיות שיש לבצע בגינה, וכן הרשות המסוימת שאליה היא מוגשת. יחד עם זאת, בכל המקרים ישנם מספר שלבים עקרוניים שאותם נתאר להלן.
כמה מילים על רשויות הפטנטים
לפני שנתאר את תהליך הרישום, יש להבהיר שניתן לבצעו במספר דרכים עקרוניות. למעשה, רישומו של הפטנט תופס רק לגבי המדינה בה הבקשה אושרה, ובמקרה של אירופה בכלל היבשת. המשמעות היא שיש לפנות באופן ספציפי לכל מדינה בה רוצים לבצע רישום, למשל אל UPSTO בארה”ב, אל EPO באירופה או אל רשם הפטנטים בישראל. לאור שיקולים מסחריים, פעמים רבות מוגשת הבקשה במקביל לכמה מדינות, כאשר אמנת פריז מאפשרת להגיש בקשה בינלאומית (PCT). בקשה זו נותנת זכות קדימה בכל המדינות החתומות עליה לתקופה של שנה, גם אם הוגשה באחת מהן בלבד.
הרישום עצמו
אמנם, תהליך הרישום עשוי להשתנות בין הרשויות, אך כאמור ישנם מספר שלבים עקרוניים שתמיד חוזרים. תחילה יש לבצע חיפוש פטנטים בעזרת חברת חיפוש. אם ההמצאה נמצאה ככשירה לרישום יש להיעזר בשירותי משרד עורך פטנטים, אשר יערוך בקשה תקינה ומפורטת בהתאם לנהלים. לאחר מכן, במידה שהבקשה מוגשת בישראל יש לשלוח את הבקשה והמסמכים שהוכנו אל רשם הפטנטים, המדגמים וסימני המסחר. בבקשה עצמה יש לפרט את שמו וכתובתו של הממציא, ולציין את שמה של ההמצאה באופן תמציתי ולא מסחרי. עוד יש לצרף אישור על תשלום האגרות ופירוט של כל המסמכים שהוגשו. מעבר לכך, המרכיב המרכזי של הבקשה הוא פירוט של ההמצאה שכולל שלושה חלקים: בחלק הראשון יש לסקור בקצרה את מטרתה ותחומה המסוים, ובחלק השני לתארה באופן שיאפשר לבעלי מקצוע להבינה ולממשה, וזאת בעזרת איורים ושרטוטים הולמים של אופן הפעולה, המהות, המרכיבים והיישומים. בחלק השלישי, חלק בתביעות, יש להגדיר באופן משפטי חד ערכי את ההמצאה, כך שלא יהיה רחב או צר מדי בהתאם לשיקולים משפטיים ואחרים.
בחינה מטעם רשות הפטנטים
לאחר שהוגשה הבקשה תשלח רשות הפטנטים אישור על קבלתה, או דרישה לתיקונים. מכאן והלאה יש להתאזר בסבלנות שכן עשויות לחלוף שנים עד שתתחיל הבחינה עצמה, וכאשר היא תתחיל תגיע גם דרישה לספק פרטים אודות בקשות דומות שכבר הוגשו בחו”ל או בארץ. בוחן הפטנטים יבחן את כל ההיבטים הדרושים לצורך הכרה בהמצאה כפטנט, לרבות היותה חדשה, מועילה, ניתנת לשימוש תעשייתי ובעלת התקדמות המצאתית. על פי רוב תוביל הבדיקה להמצאת דו”ח ליקויים מטעם הרשות, שעניינה תיקונים שיש לבצע בהגדרות ההמצאה. אל הדו”ח יש להגיב בפרק זמן מסוים ועל פי הכללים הנהוגים, עם הגשה של בקשה מתוקנת. לאחר מכן שוב יחל תהליך לאישור או דחיית הבקשה, ושוב יהיה צורך להגיב בבקשה מתוקנת, להגיש ערעור, או במקרה הרע – לוותר. כאשר הבקשה מאושרת לבסוף יהיה צורך לשלם אגרת פרסום ביומן הפטנטים והמדגמים, ומכאן תחל תקופה בת שלושה חודשים שבמהלכה יוכלו גורמים שונים להגיש את התנגדויותיהם. אם לא מוגשת כל התנגדות מאושרת הבקשה, הפטנט ניתן, ולאחר מכן צריך לשלם על אישור חידושו מעת לעת.