רישום עריכת ותחזוקת פטנט הם תהליכים ארוכים מסובכים ויקרים. עלות עריכה הגשה, רישום והחזקת פטנט במדינה יחידה מגיע לעשרות אלפי ש”ח. מכיוון שפטנט הוא טריטוריאלי (כלומר תקף רק בתחומי המדינה בה הוגש והתקבל), רוב היזמים מגישים בקשת פטנט בכמה מדינות, דבר שמעלה את עלות התהליך למאות אלפי ש”ח ויותר. השלב הראשון (המומלץ על ידי רוב רשויות הפטנטים בעולם), לאחר חיפוש עצמי, הוא חיפוש פטנטביליות מקצועי.
במאמר זה נסביר מדוע חשוב לבצע חיפוש פטנטיבליות ומה הדברים שחשוב לדעת לפני שלב התחקיר והחיפוש העצמאיים.
מדוע חשוב לבצע חיפוש פטנטביליות
חיפוש פטנטביליות נועד לוודא שאין פרסומים קודמים המוכיחים שההמצאה אינה עומדת בשני תנאים בסיסיים לקבלת פטנט:
התנאי הראשון לקבלת פטנט הוא חדשנות – על ההמצאה להיות חדשה ומקורית לחלוטין. כל פרסום קודם, מכל סוג ובכל צורה, בכל מקום בעולם, שהתפרסם לפני הגשת בקשת הפטנט, יגרום לכך שבקשת הפטנט תידחה. כלומר במידה ויש מוצר זהה להמצאה שלכם, או תיאור שלה בתוך הרצאה, מאמר, ספר או אפילו בקשת פטנט שלא התקבלה, בכל מקום בעולם – בקשת הפטנט שלכם לא תאושר.
חשוב להדגיש, סוג הפרסום, מקום הפרסום ואפילו זהות המפרסם, אינם רלבנטים – אפילו אם אתם הראשונים בעולם שחשבו על הרעיון, בניתם מוצר והתחלתם לשווקו ושנה אח”כ פניתם להגיש בקשת פטנט, בקשתכם תידחה.
כאשר בוחני הפטנטים (אנשי רשות הפטנטים שעוברים על הבקשות ומחליטים אם לאשרן או לדחותן), בודקים האם לאשר את בקשת הפטנט הם מבצעים בין היתר חיפוש כדי לאתר פרסומים כאלה.
התנאי השני לקבלת פטנט הוא התקדמות המצאתית – על ההמצאה המתוארת בבקשת הפטנט להיות שונה ממה שכבר קיים בצורה שאינה מובנת מאליה לבעל מקצוע ממוצע בתחום. מונח ההתקדמות ההמצאתית הוא מעורפל ורחב במהותו (אין בחוק הגדרה מובהקת וברורה למה הכוונה ב”בעל מקצוע ממוצע בתחום” וודאי למושג “מובן מאליו”).
בתאם לכלל זה בוחני הפטנטים, דוחים בקשות פטנט רבות על סמך כמה פרסומים קודמים, בטענה שכל אחד בנפרד אינו זהה לבקשה, אך ביחד הם יוצרים תמונה המוכיחה שההמצאה אמנם חדשנית, אך אין בה התקדמות המצאתית.
דחייה של בקשת פטנט על סמך פרסומים קודמים שמצא הבוחן אינה בהכרח סוף הדרך, אך היא עלולה במקרה הטוב לגרום לאובדן של כסף וזמן רב, לפגוע קשות בסיכויים לקבל פטנט משמעותי, או במקרה הגרוע למנוע כל אפשרות עתידית לקבל הגנת פטנט כלשהי על ההמצאה או חלקים ממנה.
דברים שחשוב לדעת לפני שמתחילים לבצע חיפוש פטנטים עצמאי
להלן כמה דברים שחשוב לדעת לפני שמתחילים לחפש.
מהי מטרת החיפוש
קיימים סוגים רבים של חיפושי פטנטים. שני החיפושים הנפוצים הם פטנטביליות וחופש פעולה. ההבדל ביניהם הוא מטרת החיפוש:
- חיפוש פטנטביליות – נועד לענות על השאלה “האם יש פרסומים קודמים, היכולים למנוע ממני לקבל פטנט”. כלומר חיפוש זה מנסה לחזות מה ימצא בוחן הפטנטים מראש.
- חיפוש חופש פעולה – נועד לענות על השאלה “האם יש פטנטים תקפים במדינות מסוימות שעלולים למנוע ממני לייצר ולשווק את ההמצאה באופן חופשי”
משום כך חיפוש פטנטביליות יתבצע בכל סוגי המאגרים בכל מקום בעולם (כאמור פטנט אמור לענות על תנאי החדשנות האוניברסלית), ויעצור אחרי מציאה, בעוד חיפוש חופש פעולה מתמקד במאגרי פטנטים במדינות בהן היזם מעוניין לפעול. כאמור מאמר זה מתמקד בחיפוש פטנטביליות.
מה מהות ההמצאה וההתקדמות ההמצאתית שלה
לפני שמתחילים לחפש חשוב להבין את מהות ההמצאה. כמצויין לעיל, בוחן הפטנטים יתמקד, אך ורק באלמנטים המייחדים את ההמצאה שלכם ממה שכבר קיים. כשאתם מבצעים חיפוש למטרת הגשת פטנט נסו למקד את החיפוש לגרעין הרעיון עליו אתם רוצים לקבל פטנט.
זכרו שגם פרסומים שאינם זהים בדיוק להמצאתכם יכולים למנוע את אישור הבקשה ולכן וודאו שאתם יודעים בדיוק מה ההבדל המייחד את ההמצאה שלכם ביחס למה שאתם כבר מכירים, או במילים אחרות מהי ה”התקדמות ההמצאתית” שלה.
גבולות הגזרה: החשיבות של חיפוש במאגרים כלליים של פרסומים שאינם פטנטים
כאמור, כל סוג פרסום יכול להביא לדחיית בקשת הפטנט. לכן וודאו שאתם לא מתמקדים אך ורק במאגרי פטנטים אלא סורקים את הרשת כולה בחיפוש אחר מוצרים, מאמרים, ספרות מקצועית, או כל פרסום אחר שעלול לתאר את ההמצאה שלכם או חלקים ממנה.
מאגרי הפטנטים החינמיים המרכזיים והכרתם
חשוב להכיר את שלושת מאגרי הפטנטים החינמיים המובילים ואת ממשקי החיפוש שלהם:
Espacenet – מאגר מידע, שפותח על ידי משרד הפטנטים האירופי (EPO). נכון לשנת 2021 המאגר מכיל יותר מ -120 מיליון מסמכי פטנטים מרחבי העולם, ומקיף מידע אודות בקשות פטנטים שפורסמו ע”י למעלה מ-90 רשויות פטנטים. Espacenet מאפשר לבצע חיפושים בטקסט מלא באנגלית, צרפתית או גרמנית.
google patents – מנוע חיפוש שהושק בשנת 2006 ומכיל אינדקס של פטנטים ובקשות לפטנטים. נכון לשנת 2021 הוא כולל למעלה מ -120 מיליון פטנטים ובקשות פטנטים, כמו גם מסמכים וספרים טכניים רבים נוספים. כל הפטנטים הזמינים באנגלית עברו אינדוקס מלא. פטנטים שאינם מנוסחים באנגלית עברו תרגום מכונה לאנגלית ואינדוקס מילות מפתח.
PATENTSCOPE – כלי שהושק ביולי 2005 על ידי ארגון הקניין הרוחני העולמי (WIPO). נכון לשנת 2021 הוא כולל מעל 93 מיליון מסמכי פטנטים, כולל 4+ מיליון בקשות בינלאומיות (PCT) שפורסמו.
מילות מפתח, סיווגים, אופרטורים בוליאנים וציטוטים.
מאגרי הפטנטים מאפשרים חיפוש פטנט על פי מילות מפתח, סיווגי פטנטים והצלבתם באמצעות אופורטורים בוליאנים (OR, NOT, AND וכד’).
כל פטנט ובקשת פטנט לרוב מכילים ציטוטים – מסמכים שצוטטו על ידי הממציא עצמו או בוחן הפטנטים (או כאלה שמצטטים את הפטנט). מכיוון שברוב המקרים, הציטוטים עוסקים בפרסומים מתחום ההמצאה, הם יכולים להוות פרסומים רבי ערך כשלעצמם וכדאי להתייחס אליהם במהלך החיפוש.
החשיבות של ניתוח התוצאות
בשל המורכבות של התנאים לקבלת פטנט (למשל מושג “ההתקדמות ההמצאתית”), חשוב לבחון בקפידה כל ממצא וממצא. לעתים מוצר או פטנט שעולים בחיפוש נראים במבט ראשוני כדומים מאוד להמצאה, אולם בחינה מדוקדקת מראה שהם שונים מאוד במהותם, וההיפך – פרסום שנראה בלתי רלבנטי, מתברר כמכיל אלמנטים זהים אחרי בחינה מדוקדקת.
הדבר נכון בעיקר בפרסומים מעולם הפטנטים. בקשות פטנט ופטנטים כתובים לרוב בשפה משפטית מעורפלת וסבוכה. פטנטים שאינם כתובים במקור באנגלית עברו תרגום מכונה, דבר המקשה עוד יותר על הבנתם וניתוחם. דברים אלה מקשים מאוד על עין בלתי מיומנת להבין את מהות הפטנט ועד כמה הוא רלבנטי לחיפוש.
הצעד הבא – חיפוש פטנטביליות מקצועי
אחרי שלמדנו מהו חיפוש פטנטביליות, מהם הכלים שבהם יש להשתמש, כיצד לבצע חיפוש ולנתח את התוצאות, הגיע הזמן לבצע את החיפוש. לאחר סיום החיפוש העצמאי מומלץ לפנות למחפש פטנטים מקצועי. חשוב לזכור שלשירות חיפוש מקצועי יש יתרון עצום על חיפוש עצמאי בכל התחומים הנ”ל –
- ידע וניסיון בהגדרת מהות החיפוש.
- גישה למאגרי פטנטים בתשלום אשר:
- מכילים מידע שאינו נגיש ברשת.
- מעניקים למחפש אפשרויות חיפוש וסינון שאינן קיימות במאגרים החינמיים.
- הכשרה וניסיון במתודלוגיות חיפוש בכלל ובכלי חיפוש פטנטים בפרט (מילות מפתח, סיווגים, אופרטורים בוליאנים וכד’)
- ידע, הכשרה וניסיון בניתוח הממצאים מנקודת מבט משפטית.
בהצלחה!