קרונות הון סיכון (VC- (Venture Capital Fundמהוות אמצעי נפוץ לגיוס הון עבור חברות סטארט אפ טכנולוגיות, העוסקות בתחומים כגון תקשורת, אינטרנט, אנרגיה חלופית, תוכנה, רפואה, מדעי החיים חקלאות וביוטכנולוגיה. אלו הן קרנות השקעה פרטיות באורך חיים של עד 10 שנים, המיועדות בעיקר עבור מיזמים בעלי סיכון גבוה, שבמידה ויצליחו יעניקו תשואות גבוהות למשקיעים.
המבנה של קרנות הון סיכון
קרנות הון סיכון מנוהלות על ידי נאמן קרן או מועצת מנהלים, המורכבת מקבוצת שותפים בעלי ידע וניסיון מעמיק בתחומי שוק ההון ומיזמים טכנולוגיים, שבדרך כלל מתמקדים בתחומים ספציפיים בתעשייה. מנהלי הקרן מגייסים את הכספים עבורה ממקורות שונים כדוגמת בנקים, משקיעים פרטיים וציבוריים, וגם משוק ההון עצמו. בנוסף לכך, קיימים עוד סוגים של קרנות הון סיכון כדוגמת קרנות הון סיכון ממשלתיות, תאגידיות, או קרן של קרנות המשקיעות בקרנות הון סיכון קיימות.
התפתחות קרנות הון סיכון בעולם ובישראל
קרנות הון סיכון הופיעו לראשונה בארה”ב לאחר מלה”ע השנייה, במטרה לעודד השקעות פרטיות ביזמות של חיילים משוחררים. הצלחת התשואות של קרנות אלו הובילו לפתיחתן של קרנות רבות נוספות, והחל משנות ה- 70 של המאה הקודמת הפכו קרנות הון סיכון לאמצעי מקובל לפיתוח וקידום של מיזמים טכנולוגיים עסקיים. לקראת שנות האלפיים, בעקבות המשבר העולמי שגרם להפסדים ניכרים בקרנות הון סיכון, הועם זוהרם של אפיקי השקעה אלו, ורק בתחילת שנות האלפיים הם החלו להתאושש ולהתייצב. אל המשק הישראלי חדרו קרנות הון סיכון בתחילת שנות ה- 90, בעקבות יוזמה ממשלתית מקיפה לתמיכה במיזמים טכנולוגיים אשר כללה גם מימון של עשר קרנות. כך מותגה ישראל בין הארצות המובילות והגדולות בעולם בתעשיית הון סיכון.
תנאים להשקעה במיזמים טכנולוגיים
ההשקעה במיזמים טכנולוגיים על ידי קרנות הון סיכון מותנית באחוזים גבוהים מסך הון המניות של החברה, וזאת למול הסיכון הניכר שקיים בהשקעות אלו. בדרך כלל מדובר בחברות סטארט אפ בשלבים מתקדמים של המיזם, כלומר בשלב בו הרעיון הטכנולוגי של החברה כבר מגובש. יש לציין כי בנוסף לתמיכה הפיננסית מנהלי הקרן גם תומכים במיזם מבחינת ניהולו ושיווקו, בתמורה לדמי ניהול ולאחוזים מרווחי הקרן.
ההתמודדות עם הסיכון הגבוה
השקעות בקרנות הון סיכון אמנם מגלמות אפשרות לתשואות גבוהות, אך באותה המידה קיים בהן סיכון מהותי כי חברות ההזנק לא יצליחו להגיע לכדי מימוש עסקי. לכן, קרנות הון סיכון בוחרות בקפידה את המיזמים בהם הן מוכנות להשקיע, תוך העדפת חברות בעלות סיכוי גבוה לאקזיט בשנים הקרובות שלאחר ההשקעה. במהלך תקופת ההשקעה מנסה הקרן לממשה ידי מכירת אקזיט של מניות החברה לחברה אחרת, להנפיק את החברה בבורסה, או במידה וחברת הזנק הפכה לרווחית – למכור לה בחזרה את מניותיה. חברות הסטארט אפ מצידן מחויבות כלפי הקרן בדיווחים שוטפים, בשקיפות מלאה, ובשיתוף מנהלי הקרן בקבלת החלטות חשובות.