מחיר תהליך רישום פטנט - מדריך לממציאים, יזמים וחברות
“יש רק שני דברים ודאיים בחיים – מוות ומיסים” ו”לא כל צעד משפטי דורש עו”ד, אבל כולם דורשים תשלום”, אלו שתי אמרות מפורסמות המתאימות היטב לפתיחת סקירה של העלויות הכרוכות ברישום פטנט – החל מעלויות חיפוש ראשוני וכלה באגרות תחזוקה שכל בעל פטנט חייב לשלם במשך 20 שנה כדי להבטיח שהפטנט יישאר בתוקף.
לשאלה “כמה עולה לרשום פטנט?”, אין תשובה אחת ברורה משום שרישום פטנט, הינו תהליך מורכב ויקר הכולל שלבים רבים שעלות כל אחד מהם משתנה ממדינה למדינה ומרשות אחת לאחרת, בהתאם לתנאים שונים. חיפוש פטנטביליות, עריכה, הגשה, בדיקה ובחינה, ערעור, אגרות פרסום ותחזוקה – כל אחד מהשלבים עולה כסף והעלות תלויה במשתנים רבים – באילו מנגנוני הגשה אנו משתמשים (הגשה לאומית, PCT, EPO וכד’)? בכמה מדינות מתבצעת ההגשה? מה מורכבות ואורך הפטנט (תחום הפטנט, מספר השרטוטים, מספר התביעות וכד’)? ועוד.
במאמר זה נפרק את תהליך רישום פטנט לשלבים ונפרט את העלויות (בחלקן עלויות משוערות וטווחי מחירים), של כל שלב ושלב בהתאם לתנאים שונים, כשאנו מסתמכים על מחקרי שוק, ופרסומים של רשויות פטנטים שונות בעולם כגון רשות הפטנטים הישראלית, משרד הפטנטים האמריקאי (USPTO), ומשרד הפטנטים האירופי (EPO) המעודכנות נכון לסוף 2024.
חיפוש ראשוני מקדים
מחיר בסיסי: עלות חיפוש פטנטביליות נעה בין 2,000 ל-3,000 ש”ח
פירוט: אמנם אין חובה לבצע חיפוש מקדים באמצעות מידענים מומחים, אולם בשל מורכבות תהליך רישום הפטנט ומחירו היקר (שיכול להגיע לעשרות רבות של אלפי ש”ח ואף למעלה מזה), מרבית רשויות הפטנטים בעולם ממליצות על חיפוש פטנטביליות מקדים בידי אנשי מקצוע מנוסים בעלי גישה למאגרי מידע ייעודיים בתשלום.
תוצר: דוח המראה לרוב אחת משתי תוצאות:
- דו”ח שלילי – קיימים פרסומים קודמים המוכיחים כי ההמצאה אינה פטנטבילית (כלומר היא לא עומדת בתנאים הבסיסיים לקבלת פטנט כמו חדשנות והתקדמות המצאתית).
- דו”ח חיובי – רשימה של פטנטים, מוצרים או פרסומים אחרים מתחום ההמצאה, אך אינם קרובים מספיק כדי שתיחשב ללא פטנטבילית.
הערות:
- מעבר לחיפוש פטנטביליות, קיימים עוד סוגים של חיפושי פטנטים כגון “חופש לפעולה“, “תקפות“, “מצב הידיעות בתחום” וכד’.
- בעקבות דו”ח שלילי, המכיל הממצאים זהים או מאוד קרובים, יתכן והממציא “יחזור לשולחן השרטוט”, יבצע שינויים מהותיים בהמצאה ויבקש לבצע חיפוש נוסף על השינויים.
- ייתכן ובמהלך תהליך שינוי וערעור (ראה לעיל) יידרשו שינויים בניסוח הפטנט שיצריכו אף הם חיפושי פטנטביליות נוספים.
- מומלץ לבצע חיפוש ראשוני עצמאי ברשת, אולם יש לזכור כי חיפוש עצמי אינו שקול באיכותו לחיפוש פטנטים מקצועי.
עריכת בקשת הפטנט
מחיר בסיסי: בישראל: עשרים עד שלושים אלף ש”ח. יודגש כי זהו אך ורק המחיר לעריכה בסיסית לבקשה במדינה אחת. קיימים תנאים משתנים רבים היכולים להגדיל את המחיר עד למאות אלפי ש”ח ויותר (ראה לעיל).
פירוט: עריכת הפטנט היא הכינוי המקצועי לשלב ניסוח בקשת הפטנט. גם כאן, אין חובה חוקית להיעזר באנשי מקצוע, אולם בשל המורכבות הטכנית משפטית של מסמכי פטנט, מומלץ להשתמש בשירותיו של עורך פטנטים המתמחה בתחום ההמצאה.
תוצר: מסמך בקשת פטנט מלא המנוסח לפי כל הכללים המקובלים (תמצית, תביעות, תיאור, שרטוטים וכד’) ובשפה טכנית משפטית שנועדה לשרת שתי מטרות מרכזיות –
- להעניק לממציא גבולות הגנה רחבים ככל האפשר.
- למקסם את סיכוי אישור הבקשה לנוכח הפרסומים הקיימים בתחום.
הערות:
- מורכבות טכנולוגית/ מדעית (נוסחאות כימיות, הנדסת אלקטרוניקה וכד’), ואורך (מספר רב של תביעות ועמודי תיאור ) עשויות לייקר את עלותו של שלב העריכה בעשרות אלפי ש”ח.
- במקרה של הגשה במספר מדינות, מתווספים לעלות הבסיסית עלויות נוספות (תרגום, עמלות על שימוש בשירותים של עורכי פטנטים מקומיים וכד’)
- כמו במשפט “חיים ומוות ביד הלשון”, ניסוח בקשת הפטנט היא קריטית – ניסוח לא מדויק, או טעויות ולו גם הקטנות ביותר עלולות לפגוע בסיכויי אישור הפטנט, להביא לכך שבסופו של דבר יתקבל פטנט צר שאינו מקנה הגנה מיטבית, ובמקרי קיצון לחסום כל ניסיון עתידי לקבל הגנת פטנט כלשהי.
- דו”ח חיפוש איכותי הוא כלי עזר רב ערך בתהליך ניסוח בקשה (מרבית עורכי פטנטים ממליצים על חיפוש פטנטים מקצועי מקדים)
- אין לבלבל בין עו”ד לעורך פטנטים – עורכי דין רשאים לנסח ולהגיש בקשת פטנט עבור לקוחות, אולם הם אינם בהכרח מתמחים בתחום. עורכי פטנטים, מצוידים הן בהשכלה משפטית ספציפית בחוקי ותקנות הקניין הרוחני, והן בהשכלה מדעית-טכנולוגית (מעבר להכשרתם המשפטים הם מחויבים בתארים מתאימים ממדעי הטבע).
- כדאי לפנות לעורך פטנטים מנוסה ובעל מומחיות בתחום הטכנולוגי הספציפי של ההמצאה (מכניקה, חשמל, כימיה, ביולוגיה וכד’).
הגשה, בחינה וחיפוש בידי רשות הפטנטים
מחיר משוער: עלות האגרות הבסיסיות בשלב זה, על בקשה עם מספר מצומצם של תביעות עצמאיות, נעה בין 1,500 ל-6,000 ש”ח (המחיר משתנה בהתאם לפרמטרים בכמו האם מגיש הוא אדם פרטי או חברה, מספר רב של תביעות עצמאיות – כלומר היקף ומורכבות הפטנט וכד’, ראה לעיל).
פירוט: בשלב זה, רשות הפטנטים אליה הוגשה הבקשה, מקבלת אותה, ומעבירה אותה לבוחן פטנטים שיבדוק האם הבקשה עומדת בתנאים הבסיסיים לקבלת פטנט, ובמידת הצורך מבצע חיפוש במטרה לוודא שאין פרסומים קודמים המוכיחים כי ההמצאה אינה חדשה, או בעלת התקדמות המצאתית. בסוף התהליך ייתכנו שלושה מצבים עיקריים:
- במקרים נדירים הבוחן מאשר את הבקשה כמו שהיא.
- הבוחן מבקש מהמגיש פעולה כלשהי לפני ההמשך (הבהרות, בקשת פיצול בקשה במקרים בהם יש כמה תביעות עצמאיות רחוקות זו מזו, ועוד).
- במרבית המקרים (גם של בקשות שבסופו של דבר יאושרו ויהפכו לפטנטים) – הבוחן דוחה את הבקשה על בסיס ממצאי החיפוש שביצע.
הערות:
- במרבית רשויות הפטנטים נדרשת תוספת תשלום על מספר מסוים של תביעות ועמודי תיאור (במילים אחרות אורך ומורכבות הפטנט משפיעה על גובה האגרות),
- העובדה שבוחן הפטנטים מבסס את קביעתו לאשר או לדחות את הבקשה על בסיס חיפוש שהוא מבצע, מדגישה את חשיבות החיפוש העצמאי המקדים – חיפוש פטנטביליות המחקה את עבודת הבוחן, יכול:
- להעלות מראש את הממצאים הרלוונטים לפני כניסה לתהליך ובכך לחסוך כסף וזמן יקר.
- לאפשר למגיש (באמצעות עורך פטנטים) להתכונן מראש לטענות הבוחן, בשלב עריכת בקשת הפטנט וניסוחה.
התמודדות עם תשובות בוחן הפטנטים (בקשות למידע נוסף, דחייה, ערעור וכד’)
מחיר משוער: מתחיל בכמה אלפי ש”ח בודדים ויכול במקרי קיצון להגיע לעשרות אלפי ש”ח ומעבר לכך (בהתאם לסוג הבקשות, מורכבותה, אגרות, עלויות השירותים של עורכי פטנטים ומומחים טכניים כגון מבצעי חיפוש וכד’).
פירוט: שלב הדיון עם בוחן הפטנטים, הוא שלב מורכב של מו”מ משפטי במהלכו ייתכן מצב בו בקשת הפטנט תשתנה לגמרי עד שתאושר, או תידחה סופית. כמעט כל פעולה כרוכה בתשלום אגרה, ומלווה שימוש בשירותים של אנשי מקצוע (עורכי פטנטים לניתוח הבקשות וניסוח התשובות, חיפושי פטנטים במקרה של הצורך לשנות תביעות וכד’).
הערות:
- מכיוון שאין בקשת פטנט דומה אחת לשנייה, התהליך משתנה באורכו ומורכבותו באופן קיצוני בין כל מקרה.
- מורכבות התהליך היא הסיבה לכך שאישור פטנט אורך מספר שנים בממוצע.
- גם כאן עולה החשיבות של חיפוש פטנטים איכותי מקדים ושימוש בשירותיו של עורך פטנטים מנוסה ומקצועי המתמחה בתחום ההמצאה.
אגרות רישום, פרסום ותחזוקה למשך 20 שנה
מחיר משוער: 15,000 – 60,000 ש”ח (משתנה ממדינה למדינה ובתנאי תשלום שונים, ראו לעיל).
פירוט: בסוג של סגירת מעגל אנו שבים לאימרה של בנג’מין פרנקלין שפתחה את המאמר, על כך כי יש רק שני דברים וודאים בחיים – מוות ומיסים. גם לאחר קבלת הפטנט, חייב בעליו לשלם לרשות הפטנטים אגרות נוספות ובראשן אגרות תחזוקה למשך 20 שנות חיי הפטנט. אי תשלום אגרות התחזוקה בזמן, מביא לפקיעת תוקף הפטנט. הבשורות הטובות הן:
- רשויות רבות מאפשר לדחות תשלום אגרה זו רק לסוף התהליך (כלומר אין צורך לשלם אותן במהלך שלב הבחינה הארוך, אלא רק לאחר אישור הפטנט)
- ניתן לפרוס את תשלום אגורות התחזוקה לאורך שנים (אם כי הדרך הזולה ביותר היא לשלם על כמה שנים מראש).
טבלה מסכמת
לנוחותכם ריכזנו טבלה מסכמת –
אנו כאן בניוטון חיפוש פטנטים עומדים לשירותכם בכל שלב, לכל שאלה או בקשה. צרו קשר עוד היום.