קרנות הון סיכון נמנות על אמצעי גיוס ההון הנפוצים ביותר בקרב חברות סטארט אפ טכנולוגיות. מדובר בקרנות פרטיות לטווח זמן ממוצע של 10 שנים, אשר נועדו עבור מיזמים המאופיינים ברמת סיכון גבוהה, לצד אפשרות של משקיעים לזכות בתשואות גבוהות מאוד. קרנות אלו פתוחות כמקור מימון בפני מגוון רחב של חברות סטארט אפ טכנולוגיות, כדוגמת חברות העוסקות בתחומי התוכנה, אינטרנט, תקשורת, ביוטכנולוגיה או רפואה. יחד עם זאת, חשוב לדעת כי רק אחוז נמוך מקרב מיזמי הסטארט אפ זוכים בסופו של דבר להשקעות, ועל מנת להגדיל את הסיכויים להתקבל הקבלה יש להבין את נתוני שוק זה ואת תנאיו.
מהן קרנות הון סיכון
קרנות הון סיכון, או בלועזית Venture Capital Funds, הינן קרנות פרטיות המתמקדות בהשקעת כספים במיזמים ובייחוד בתחומי הסטארט אפ הטכנולוגי, עם מרכיב גבוה של סיכון מצד אחד ומצד שני סיכוי לתשואות גבהות במידה והמיזם הצליח. קרנות אלו מנוהלת על ידי מועצת מנהלים או על ידי נאמני הקרן, שהינם אנשים בעלי ידע וניסיון מקצועי רב שלרוב מתמחים בענפים מסוימים בתעשייה. מנהלי הקרן מגייסים את הממון עבורה משוק ההון וכן מבנקים ומשקיעים ציבוריים ופרטיים. על מנת שקרן תסכים להשקיע במיזם עליו להיות כפוף למספר תנאים, וזאת בנוסף לאחוזים גבוהים ממניותיו, מהרווחים וגם תשלום דמי ניהול שנתיים. בתמורה לכך מנהלי הקרן לא רק מגייסים הון עבור המיזם אלא גם מסייעים בניהולו. כמו כן, קרנות רבות אינן משקיעות במיזמים בשלביהם הראשוניים המכונים Seed או Pre-Seed, ולרוב ההשקעה תאושר רק בשלב ה- Early Stage בו רעיון המיזם וכיוונו העסקי כבר מגובשים.
הסיכוי לזכות במימון מקרן הון סיכון
בישראל יש כ- 20 קרנות הון סיכון, ובממוצע כל קרן כזו משקיעה מידי שנה ב- 3 עד 4 מיזמים חדשים. הווה אומר, שבכל שנה זוכים באפיק מימוני זה בין 50 ל- 80 מיזמי סטארט אפ בלבד. לעומת זאת, מידי שנה קמים בארץ מאות מיזמים חדשים, כך שהסיכוי לזכות בהשקעה של קרן הון סיכון הינו נמוך מאוד ועומד על 10% ואף מתחת לכך. זאת, בהתחשב בעובדה שכל קרן מתמחה ומתמקדת במיזמים מתחומים ובשלבי הקמה שונים.
להגיע מוכנים להצגת המיזם
מטבע הדברים, לאופן הצגתו של המיזם בפני מנהלי הקרן ישנה השפעה גדולה על שיקוליהם, ואף על החלטתם הסופית. לכן, על מנת להגדיל את סיכוי לקבל מימון מקרן הון סיכון בעלי מיזמים נדרשים להתכונן לפגישות באופן יסודי ומקצועי, כאשר ההכנה כוללת בין היתר כתיבת תוכית עסקית, הפקת מצגות וסימולציות. בנוסף, ההכנה כרוכה בניית צוות מיזם איכותי, חזק ומקושר, ובעיצוב מאפייני ותכני המיזם באופן שיבלוט על פני אחרים בשוק ויציג סיכויים גבוהים להצלחת הרעיון, ההמצאה או הפטנט.