ניווט מהיר
פטנט הוא זכות קניין רוחני על המצאה של מוצר או תהליך בכל תחום טכנולוגי, שהיא חדשה, מועילה, ניתנת לשימוש תעשייתי ויש בה חדשנות והתקדמות המצאתית. הפטנט מעניק לבעליו בלעדיות על ניצול ההמצאה בתחומי המדינה בה התקבל הפטנט למשך 20 שנה, או על פי הגדרת החוק –
“ניצול אמצאה” –
(1) לענין אמצאה שהיא מוצר, כל פעולה שהיא אחת מאלה – ייצור, שימוש, הצעה למכירה, מכירה או ייבוא לצורך אחת מהפעולות האמורות;
(2) לענין אמצאה שהיא תהליך – שימוש בתהליך, ולגבי מוצר הנובע במישרין מן התהליך – כל פעולה שהיא אחת מאלה: ייצור, שימוש, הצעה למכירה, מכירה או ייבוא לצורך אחת מהפעולות האמורות;
אך למעט אחת מאלה:
(1) פעולה שאינה בהיקף עסקי ואין לה אופי עסקי;
(2) פעולה נסיונית בקשר לאמצאה שמטרתה לשפר אמצאה או לפתח אמצאה אחרת;
(3) פעולה הנעשית לפי הוראות סעיף 54א.”
במילים אחרות לבעל הפטנט בלעדיות על ייצור, שיווק, יבוא או כל שימוש מסחרי אחר בהמצאה המוגנת בפטנט.
בהקשר זה חשוב לזכור שתי נקודות חשובות –
- בכדי להגן על המצאה במספר מדינות יש להגיש בקשה ולקבל פטנט בכל אחת ואחת מהן.
- לב ליבו של הפטנט הן התביעות – החלק בפטנט שמגדיר באופן תמציתי ובשפה טכנית משפטית את מהות ההמצאה עליה ניתן הפטנט ועליה הוא מגן.
במקרה של הפרת פטנט (כפי שהוא מוגדר בתביעות) – כלומר ניצול בלא רשות של ההמצאה, בעל הפטנט זכאי לתבוע את המפר במדינה בה נרשם הפטנט ובוצעה ההפרה. התביעה תיעשה עפ”י חוקי אותה מדינה (לכל מדינה כללים משלה), והתוצאה היא לרוב איסור על המשך השימוש ותשלום פיצויים.
במאמר זה נדון בסוגיות כגון מהי הפרת פטנט, מה ניתן לעשות אם הפטנט שלך הופר, כיצד להימנע מהפרת פטנטים של אחרים, מקרים מפורסמים של הפרת פטנט ותוצאותיהם ועוד.
מהי הפרת פטנט?
סעיף 49 לחוק הפטנטים בישראל קובע כי –
“(א) בעל פטנט זכאי למנוע כל אדם זולתו מנצל בלי רשותו או שלא כדין את האמצאה שניתן עליה הפטנט, בין בדרך המוגדרת בתביעות ובין בדרך דומה לכך שיש בה, לנוכח המוגדר באותן התביעות, עיקר האמצאה שהוא נושא הפטנט (להלן – הפרה).
(ב) אין במתן הפטנט משום מתן רשות לנצל אמצאה ניצול שלא כדין או בדרך שיש בה משום הפרת זכויות קיימות על פי כל דין.”
סעיף 50 ממשיך וקובע כי
,(א) היתה האמצאה תהליך, יחול הפטנט גם על המוצר הישיר של התהליך.
(ב) לענין אמצאה שהיא תהליך לייצור מוצר – בתביעה על הפרה, על הנתבע להוכיח כי התהליך שבו עשה שימוש לייצור מוצר זהה, שונה מהתהליך המוגן בפטנט; לענין סעיף קטן זה, יראו מוצר זהה שנוצר בלא הסכמת בעל הפטנט, כל עוד לא הוכח אחרת, כמוצר שנוצר על ידי התהליך המוגן בפטנט, אם התקיימו שניים אלה:”
(1) בעל הפטנט אינו יכול לברר, במאמצים סבירים, באיזה תהליך השתמשו בפועל לייצור המוצר הזהה;
(2) קיימת סבירות גבוהה שהמוצר הזהה נוצר בתהליך המוגן בפטנט.
במילים אחרות כל שימוש ללא רשות במוצר או תהליך המוגן בפטנט נחשבים כהפרה. להלן מספר דוגמאות שיבהירו את הסוגיה:
יש לך רעיון לפטנט?
אנחנו מחפשים פטנטים כל יום - כל היום!
לפרטים נוספים והזמנת חיפוש פטנטים ניתן לפנות אלינו בטלפון: 09-740-1930
או להזמין חיפוש פטנטים ישירות דרך האתר: הגשת בקשה לחיפוש פטנטים
דוגמה 1 – העתקה של המצאה מוגנת פטנט
חברה א’ פיתחה סוג חדש של מכסחת דשא. כל המכלולים של מכסחת הדשא ידועים למעלה מ-20 שנה ואינם מוגנים בפטנט (מנוע, ידית, גלגלים, סכינים וכ’) מלבד אחד – מנגנון התאמה אוטומטית של גובה החיתוך בהתאם לסוג הדשא המכוסח. חברה א’ מגישה ומקבלת פטנט (להלן פטנט 1) בישראל וארה”ב. פטנט 1 מכיל תביעות על שני אלמנטים –
- כל התאמה אוטומטית של גובה החיתוך בהתאם לסוג הדשא המכוסח.
- מנגנון ספציפי לביצוע פעולה זו – פיצ’ר ייחודי המשתמש בחיישן תמונה, מעבד ומערכת מתלים מתכווננת שמאפשר למכסחה לזהות את סוג הדשא המכוסח ולהתאים לו אוטומטית את גובה החיתוך.
חברה ב’, מעתיקה את העיצוב של מכסחת הדשא, כולל פיצ’ר התאמת גובה החיתוך האוטומטי, ומתחילה למכור אותה בישראל ארה”ב וסין. במקרה זה, חברה ב’ הפרה את פטנט 1 של חברה א’ על מכסחת הדשא בישראל וארה”ב. מכיוון שלחברה א’ יש את הזכות הבלעדית למנוע מאחרים לייצר, להשתמש, למכור או לייבא את מכסחת הדשא ללא רשותם, היא רשאית לתבוע את חברה ב’ בארה”ב וישראל בגין הפרת פטנט ולבקש פיצויים בגין כל רווח שהפיקה חברה ב’ משימוש בטכנולוגיה המוגנת בפטנט.
יודגש כי מכיוון שפטנט 1 לא נרשם מחוץ לישראל וארה”ב, חברה ב’ או כל גורם אחר רשאי לייצר ולמכור את מכסחת הדשא עם הפיצ’ר המיוחד עליו התקבל פטנט 1 ללא שום הגבלה בכל מדינה אחרת בעולם.
דוגמה 2 – העתקה של חלק מפטנט
חברה ג’ מפתחת, מייצרת ומוכרת מכונה בעלת עיצוב שונה מזו של חברה א’. המכסחה של חברה ג’ גם מכילה מנגנון להתאמה אוטומטית של גובה החיתוך בהתאם לסוג הדשא, אולם הוא מסוג שונה לחלוטין מזה של חברה א’. למרות השוני, חברה ג’ מפרה אף היא את פטנט 1 של חברה א’ שכן הפטנט קובע בפירוש כי הוא מגן על כל התאמה אוטומטית של גובה החיתוך בהתאם לסוג הדשא המכוסח.
גם במקרה זה חברה א’ רשאית לתבוע את חברה ג’ על הפרת פטנט, כל עוד הדבר נעשה בארה”ב וישראל שם נרשם והתקבל פטנט 1.
דוגמה 3 – שימוש בפטנט המפר פטנט אחר
חברה ב’ מחליטה לשפר את המנגנון של חברה א’ במאצעות שימוש בחיישן כימי המזהה סוגי דשא שונים בצורה מדויקת הרבה יותר. חברה ב’ מגישה בקשת פטנט לרשויות הפטנטים בארה”ב וישראל. בוחני הפטנטים קובעים כי ההמצאה חדשנית ובעלת התקדמות המצאתית לעומת מה שכבר קיים בשוק והפטנט מאושר, להלן פטנט 2.
חברה ב’ מתחילה לייצר ולמכור מכסחות דשא עם החיישן הכימי המתואר ומוגן בפטנט 2. גם כאן, למרות פטנט 2 הייחודי, חברה ב’ מפרה את פטנט 1 של חברה א’ והיא חשופה לתביעה בארה”ב וישראל.
דוגמה 4 – הפרה של מהות ההמצאה
חברה ד’ מתחילה למכור ערכה להרכבה על מכסחות דשא. הערכה מורכבת מחיישן כימי, מעבד ומערכת מתלים מתכווננת כפי שמתואר בפטנט 1 ובפטנט 2 וניתנת להרכיבה על מכסחות דשא כך שיאפשרו התאמה אוטומטית של גובה החיתוך בהתאם לסוג הדשא. כאמור חברה ד’ מוכרת ללקוחות את הערכה להרכבה עצמית.
לכאורה חברה ד’ אינה מפרה פטנט, שכן החיישן, המעבד ומערכת המתלים, נקנים בנפרד, וכל אחד מהם הוא “מוצר מדף” שאינו מוגן בפטנט. למעשה, בעצם הרעיון של מכירת שלושת הרכיבים הללו כערכה שנועדה לבצע בדיוק את הפעולה המוגנת בפטנט 1, תוך שימוש בחיישן כימי המוגן בפטנט 2 היא מפרה את הפטנטים הללו בצורה מהותית ולכן חברה ד’ חשופה לתביעה בישראל וארה”ב.
מה המשמעויות של הפרת פטנט?
החוק הישראלי קובע את הכללים הבאים לגבי פיצויים במקרה של הפרה –
“סעדים במשפטי הפרה 183.
(א) בתביעה על הפרה זכאי התובע לסעד בדרך צו מניעה ולפיצויים.
(ב) בית המשפט, בבואו לפסוק פיצויים, יתחשב במעשה ההפרה של הנתבע ובמצבו של התובע עקב מעשה זה, והוא רשאי להביא בחשבון, בין היתר –
- הנזק הישיר שנגרם לתובע;
- היקף ההפרה;
- הרווחים שהפיק המפר ממעשה ההפרה;
- דמי תמלוגים סבירים שהמפר היה חייב בתשלומם אילו ניתן לו רשיון לנצל את הפטנט בהיקף שבו נעשתה ההפרה.
(ג) נעשתה הפרה לאחר שבעל הפטנט או בעל הרשיון היחודי הזהיר עליה את המפר, רשאי בית המשפט לחייב את המפר בתשלום פיצויי עונשין, בנוסף לפיצויים שקבע לפי סעיף קטן (ב), ובלבד שלא יעלו על סכום אותם פיצויים.
(ד) נתבעו פיצויים, רשאי בית המשפט לחייב את הנתבע במתן דין וחשבון על היקף ההפרה; אולם בבואו לקבוע את שיעורם של הפיצויים, לא יהא בית המשפט כפות בדין וחשבון אלא רשאי לקבוע את שיעורם לפי כל נסיבות המקרה; הוראה זו אינה גורעת מתקנות סדרי הדין בדבר מתן חשבונות.”
במילים אחרות, אם בית משפט ימצא כי התרחשה הפרת פטנט, ניתן להורות על הנאשם להפסיק את השימוש בהמצאה וייתכן כי יידרש לשלם פיצויים לבעל הפטנט. במקרים מסוימים, פיצויים אלו יכללו גם את כל הרווחים שהפיק הנאשם משימוש בלא רישיון בהמצאה המוגנת בפטנט.
איך להימנע מהפרת פטנטים?
ישנם מספר צעדים שניתן לנקוט כדי להימנע מהפרת פטנטים:
- חיפוש חופש פעולה: לפני שמתחילים פרויקט חדש או השקת מוצר חדש, חשוב לבצע חיפוש חופש פעולה יסודי על מנת לוודא שאינכם מפרים פטנטים קיימים.חשוב לזכור כי יש ההבדל בין שאלת הפטנטיביליות לשאלת חופש הפעולה (כמוסבר בדוגמה 3 לעיל):
- חיפוש פטנטביליות עונה על השאלה: האם אני יכול לקבל פטנט על המצאה?
- חיפוש חופש פעולה עונה על השאלה: האם אני חופשי לנצל את ההמצאה לצרכים מסחריים במדינה מסוימת?
- הימנעות מהעתקה: חשוב להימנע מהעתקת רעיונות או עיצובים של אחרים, מכיוון שזו דרך נפוצה להפר פטנט בשוגג.
- שימוש בחלופות שאינן מפרות זכויות קניין רוחני: כדאי לנסות ולהתבסס על טכנולוגיות וותיקות שלא סביר שיש עליהן פטנט תקף, או בכלים שידוע שהם פתוחים לשימוש הכלל.
- השגת רישיון: אם במהלך החיפוש עולה כי המוצר או התהליך מכוסים בפטנט קיים, ייתכן שניתן לקבל רישיון מבעל הפטנט להשתמש בטכנולוגיה המוגנת.
- ייעוץ משפטי: אם יש לך ספק אם המוצר או התהליך שלך עלולים להפר פטנט קיים, מומלץ לפנות לייעוץ של עורך פטנטים שיכול לעזור לך להעריך את הסיכונים הפוטנציאליים ולייעץ לך על דרך הפעולה הטובה ביותר.
כיצד מגלים כי בוצעה הפרת פטנט? ומה עושים כשמגלים שהפטנט הועתק?
כיצד מגלים כי בוצעה הפרת פטנט?
בעל הפטנט הוא האחראי הבלעדי למעקב אחר הפרות ולאכיפת זכויותיו. לרוב הפרה של פטנט מתגלה במקרה או באמצעות חיפושי פטנטים יזומים. במידה ויש בבעלותך פטנט תקף במדינה אחת או יותר, ומתגלה כי מישהו מעתיק את כל או חלק מהפטנט באחת ממדינות אלו, ניתן לתבוע את המפר על פי הכללים הנהוגים בכל מדינה רלוונטית.
מי רשאי להגיש תביעה על הפרת פטנט ומתי?
בישראל החוק קובע כי בעלי הפטנט או מחזיקי רישיון זכאים להגיש תביעת הפרה –
“תביעות הפרה
178. (א) בעל פטנט או בעל רשיון יחודי – הם בלבד זכאים להגיש תביעה על הפרה.
(ב) בפטנט שבבעלות משותפת רשאי כל שותף להגיש תביעה על הפרה.
(ג) אם בעל הפטנט או חלק מן השותפים בפטנט או בעל רשיון יחודי לא הצטרפו כתובעים לתובענה על הפרה, יצורפו על ידי התובע כנתבעים.
(ד) מי שצורף כנתבע לפי סעיף זה ולא נטל חלק בהליכים, לא יחוייב בתשלום הוצאות.
המועד להגשת תביעות הפרה (תיקון מס’ 10) תשע”ב-2012 179.
179. אין להגיש תביעה על הפרה אלא לאחר שניתן הפטנט; אולם משהוגשה תביעה על הפרה, רשאי בית המשפט –
(1) להעניק פיצויים בעד ניצול אמצאה שנעשה לאחר יום הפרסום לפי סעיף 16א ולפני יום הפרסום לפי סעיף 26; פיצויים כאמור יהיו בגובה תמלוגים סבירים שהמפר היה חייב בתשלומם אילו היה ניתן לו רישיון לנצל את האמצאה בהיקף שבו נעשה הניצול כאמור; ואולם לא יינתנו פיצויים בעד ניצול אמצאה כאמור, אלא אם כן מצא בית המשפט כי הוא מהווה הפרה של הפטנט כפי שניתן ובתנאי שהאמצאה הנתבעת בפטנט זהה מבחינה מהותית לאמצאה שנתבעה בבקשה שפורסמה לפי סעיף 16א;
(2) להעניק סעד על הפרה שנעשתה לאחר יום הפרסום לפי סעיף 26. ניצול מוצר שחולט 180. ניצול של מוצר שיש עליו פטנט והוא חולט כדין על ידי המדינה – אין בו משום הפרה.”
איך מוכיחים העתקה של פטנט?
נטל ההוכחה של הפרת פטנט מוטל על התובע. כדי להוכיח הפרת פטנט, עליו להראות בין השאר כי:
- בבעלותו פטנט תקף: על התובע להראות תחילה כי הוא מחזיק בפטנט תקף וניתן לאכיפה על ההמצאה הנדונה במדינה בה מוגשת התביעה.
- הנתבע ניצל את ההמצאה ללא רשות כלומר ייצר, השתמש, מכר או ייבא את ההמצאה ללא רישיון מהבעלים.
- פעולות הצד הנאשם התרחשו במדינה בה מוגשת התביעה.
- לספק ראיות לכך שהצד הנאשם ייצר, השתמש, מכר או ייבא מוצר או תהליך זהים או דומים באופן מהותי לפטנט הנידון. בכלל זאת, מסמכים או מוצרים המראים את קווי הדמיון, תצהירים של עדים מומחים וכ’.
חשוב לזכור, כי כמו במקרים רבים הנידונים בבית המשפט, הדרך לקבוע האם בוצעה הפרה או לא היא לא מדע מדויק. לראייה ערכאות שונות במדינות שונות מגיעות לתוצאות שונות לחלוטין זו מזו.
כיצד מתמודדים עם תביעות על הפרת פטנט
כמו במקרים משפטיים רבים אחרים ניתן להתמודד עם תביעת הפרה בכמה דרכים, בהתאם לנסיבות:
- פשרה: לעתים קרובות ניתן להגיע לפשרה עם בעל הפטנט כדי לפתור את תביעת הפרת הפטנט. הדבר עשוי להיות כרוך במשא ומתן על הסכם רישוי או הסדר אחר המאפשר לצד הנאשם להמשיך להשתמש בטכנולוגיה המוגנת בפטנט בתמורה לתשלום תמלוגים או פיצוי אחר לבעל הפטנט.
- ערעור על תקפות הפטנט: אם הנאשם סבור שהפטנט אינו תקף, הוא עשוי לנסות להוכיח כי הפטנט לא היה צריך להינתן מלכתחילה. על ידי ביצוע חיפוש תקפות המוצא פרסומים קודמים המוכחים שההמצאה לא הייתה חדשנית או בעלת התקדמות המצאתית בזמן הגשת הבקשה, ניתן להגיש בקשת ביטול לפטנט ואם זו מתקבלת התביעה נפסלת מאליה.
דוח חיפוש שכזה יכול גם לשמש ככלי במו”מ עם התובע לצורך השגת פשרה, שכן אם התובע מגלה שביכולת הנתבע לבטל את הפטנט הנידון, ייתכן והוא יסכים להגיע לפשרה או לסגת כליל מהתביעה ולא להסתכן בביטול הפטנט שברשותו.
- ערעור על מעמדו של התובע: הצד הנאשם יכול גם לנסות לערער על מעמדו של התובע להגיש את התביעה בטענה שהוא לא הבעלים האמיתי של הפטנט או שאין לו את הזכות לאכוף אותו, ממגוון סיבות מנהליות וטכניות (אי תשלום אגרות, העברת בעלות לא עפ”י הכללים וכ’).
- התגוננות מפני הטענות להפרה: הצד הנאשם יכול גם לבחור להתגונן מפני הטענות על הפרת פטנט על ידי הצגת ראיות לכך שהפטנט לא הופר כלל וכי יש הבדלים מהותיים בין פעולותיו לבין הפטנט הנידון.
- ערעור על ההחלטה: אם בית המשפט מצא כי התרחשה הפרת פטנט, הצד הנאשם רשאי לבחור לערער על ההחלטה לערכאות גבוהות יותר.
תביעות מפורסמות על הפרת ותקפות פטנטים
תביעות הפרה ותקפות התרחשו כבר במאה ה-19. כמה מהמפורסמות שבהן היו במרכז המאבקים המשפטיים בין תומס אדיסון וחברת ווסטינגהאוס (שרכשה את הפטנטים של ניקולה טסלה) סביב טכנולוגיות חשמליות בסיסיות, אלישע גריי ואלכסנדר גרהם בל סביב המצאת הטלפון, ופילו טיילור פארנסוורת’ מול חברת RCA בנוגע להמצאת הטלוויזיה האלקטרונית.
בין השנים 1978 ל-1992 ניהל הממציא רוברט קרנס מערכה משפטית נגד חברות פורד וקרייזלר על הפרת פטנט העוסק בהפעלה סירוגית של מגבים. בסופו של קרב מתיש זכה קרנס בפיצויים של למעלה מ-40 מיליון דולר. הסיפור אף זכה לעיבוד קולנועי ב-2008 – סרט הוליוודי בשם הברקה (Flash of Genius).
בשנתיים האחרונות הגישה חברת VLSI Technology LLC מספר תביעות נגד חברת אינטל בגין הפרה לכאורה של מספר פטנטים. עד עתה נפסקו לטובתה למעלה משלושה מיליארד דולר פיצויים, אולם אינטל כמובן מיהרה לערער על ההחלטה.
גם בישראל התרחשו מספר תביעות הפרה גדולות, אחת המפורסמות שבהן היא טבע נגד פייזר סביב תרופת הקופקסון, תביעה שהסתיימה בפשרה שפרטיה לא פורסמו. ואי אפשר בלי קורנה כמובן. באוגוסט השנה הגישה חברת מודרנה תביעה על הפרת פטנט נגד חברת פייזר ושותפתה הגרמנית ביונטק, על פיה פייזר וביונטק העתיקו טכנולוגיות מוגנות פטנט שפיתחה מודרנה מספר שנים לפני פרוץ המגיפה והשתמשו בהן במהלך פיתוח חיסון הקורונה בטכנולגיית mRNA.
חיפוש פטנטים, הדרך האפקטיבית והיעילה לגלות הפרות פטנט, להימנע מהן ולהתמודד עם תביעות בגינן
בעולם שבו הגנות קניין רוחני בכלל ופטנטים בפרט הם הנדל”ן החדש, וכל יזם או חברה מקפידים ליצור תיק פטנטים רחב ככל האפשר, הפרת פטנט הופכת לנפוצה יותר ויותר. מעבר לכך, הנזק הפוטנציאלי מהפרת פטנט עלול להיות אובדן כספי עצום ואף פשיטת רגל.
חיפושי פטנטים מסוגים שונים, כגון חופש פעולה, תקפות, הפרה וכ’, מסייעים לממציאים, יזמים וחברות להתמודד עם הסכנות שבהפרת פטנטים בכל האספקטים האפשריים –
- חיפוש חופש לפעולה – יגלה פטנטים שעלולים לחסום פעילות ובכך מאפשר הימנעות מהפרה ומהסתבכות בתביעות.
- חיפוש מצב ידיעות בתחום וניטור פעילות – עוקבים אחרי מצב הפטנטים והמוצרים בשוק ובכך מסייעים לאתר הפרות אפשריות.
- חיפוש תקפות – יכול להביא לביטול תקפותו של פטנט, ובכך לנטרל כליל תביעת הפרה המבוססת עליו.
צוות ניוטון חיפוש פטנטים מתמחה ומנוסה בביצוע חיפושי פטנטים מכל הסוגים. פנה אלינו עוד היום בכל שאלה ובקשה בתחום.
יש לך רעיון לפטנט?
אנחנו מחפשים פטנטים כל יום - כל היום!
לפרטים נוספים והזמנת חיפוש פטנטים ניתן לפנות אלינו בטלפון: 09-740-1930
או להזמין חיפוש פטנטים ישירות דרך האתר: הגשת בקשה לחיפוש פטנטים