ב- 18 ביולי נחתם מזכר הבנות הראשון בנושא קניין רוחני בין מדינת ישראל וממלכת מרוקו. החתימה על מזכר ההבנות (שהוא ההסכם הראשון בתחום בין שתי המדינות), התקיימה בז’נבה. את ישראל ייצג עו”ד אופיר אלון ראש רשות הפטנטים, רשם הפטנטים, סימני המסחר והעיצובים בישראל (משרד המשפטים). את מרוקו ייצג מר עבד-אלעזיז בקיקי, מנכ”ל המשרד המרוקני לקניין תעשייתי ומסחרי (Moroccan Industrial and Commercial Property Office OMPIC).
החתימה על ההסכם בן חמש השנים התקיימה במשרדי המטה של WIPO (ארגון הקניין הרוחני העולמי של האו”ם), בנוכחות מר דארן טאנג, מנכ”ל הארגון, בשולי הדיונים התקופתיים של האסיפה הכללית של 193 המדינות החברות ב-WIPO (בהן מרוקו, ישראל).
מטרת מזכר ההבנות היא לספק מנגנונים לקידום שיתוף פעולה בתחום הגנת הקניין הרוחני (IP – פטנטים, מדגמים, סימני מסחר וכ’), לפתח ולבסס העברה וחילופי ידע ומידע בין שתי רשויות הקניין הרוחני הלאומיות, ובכך לשפר ולחזק את קשרי החדשנות והיזמות בין שתי המדינות. אחד התחומים בו עוסק המזכר הוא סיוע לעסקים קטנים ובינוניים בתחום הגנת הקניין הרוחני.
כאמור, ההסכם נחתם לתקופה של חמש שנים ובסופו יוארך אוטומטית לתקופה של חמש שנים נוספות. עפ”י הודעת משרד החוץ הישראלי, מזכר ההבנות הוא ההתפתחות האחרונה ביחסים המתהווים בין ישראל למרוקו לאחר כינון מחדש של נורמליזציה מלאה בין שתי המדינות בדצמבר 2020 במסגרת הסכמי אברהם (בין ישראל למרוקו, איחוד האמירויות, בחריין וסודאן). עפ”י הודעת משרד החוץ: “זוהי עדות ליחסים החזקים המתגברים בין שתי המדינות, ליצור אזור שליו ומשגשג יותר.”
השגרירה מירב איילון שחר, נציגת הקבע של ישראל למשרדי האו”ם בז’נבה ציינה כי: “הסכם זה יאפשר ליזמים ומקדמי חדשנות לבנות עתיד משגשג ובר קיימא יותר עבור הדורות הבאים בישראל ובמרוקו”, וכי “אנו מעריכים את שיתוף הפעולה הדו צדדי הזה ונפעל להרחבתו בזירה הרב צדדית בז’נבה”.
מקבילה המרוקני, השגריר עומר זניבר, נציג הקבע של מרוקו למשרדי האו”ם בז’נבה ציין כי: “מדינת ישראל וממלכת מרוקו משיגות יחד היום צעד היסטורי במסגרת הפעילות של WIPO, תוך התבססות על ההשקה מחדש של היחסים הדו צדדיים שלנו. מזכר הבנות זה הוא העדות לרצוננו לפתח את שיתוף הפעולה והשותפות שלנו בתחומי חדשנות יצירתית וטכנולוגיה גבוהה, תוך התמקדות בתחומים בסיסיים וחיוניים הן לישראל והן למרוקו, כגון ניהול משאבי מים, חקלאות, מדע, טכנולוגיה ותחרותיות”.