חיפוש המצאות הוא שלב ראשוני וחיוני לפני הגשת בקשה לפטנט בישראל או במדינות אחרות. מטרתו המרכזית היא לבדוק שאין פרסומים או פטנטים קיימים הזהים להמצאה המבוקשת, אך הוא מקנה עוד נתונים חשובים שישפיעו על המשך הדרך. בעיקרון, ישנם מספר חיפושים אותם ניתן לבצע באופן עצמאי, אך על פי רוב יהיה צורך גם בפנייה למשרד עורכי פטנטים או לחברה מסחרית המתמחה בתחום. זאת על מנת לקבל תוצאות מדויקות ונרחבות יותר, כאשר ממשרד עורכי פטנטים גם מתקבלת חוות דעת מקצועית. היכן ניתן לחפש המצאות וכיצד לעשות זאת? על כך בשורות הבאות.
כלי חיפוש בסיסיים
מי שרוצה להתחיל ולחפש המצאות בכוחות עצמו יכול לפנות אל מאגרים חינמיים לחיפוש פטנטים הקיימים ברשת האינטרנט. לדוגמא, המעוניינים ברישום פטנט בישראל יכולים לפנות אל המאגר המקוון של רשות הפטנטים הישראלית, בו קיים מידע הנוגע לפטנטים שהגישו אותם הארץ. מדובר בנתונים כגון נסח הפטנט, טופס בקשה, תקציר, שרטוטים או תביעות, המפורסמים בהתאם למעמדה הנוכחי של הבקשה. כמו כן, ניתן להיעזר במאגר של “גוגל פטנטים” שמהווה כלי נוח מאוד לשימוש עם סיווגים לקטגוריות ומידת הרלוונטיות, המיועד עבור חיפוש בקשות ופטנטים בארה”ב. לצד “גוגל פטנטים” ניתן לבחון את המצב בארה”ב בעזרת מאגר המידע העצום שבאתר של רשות הפטנטים האמריקאית. מאחר שגופים וממציאים רבים מגישים בקשות גם בארה”ב מדובר במאגר מקיף במיוחד, בו ניתן לחפש על פי סיווגים ומילות מפתח. בנוסף, ניתן לבצע חיפוש המצאות באתר של משרד הפטנטים האירופי באמצעות שימוש במילות מפתח. חשוב לציין שלצד בקשות אירופאיות מכיל אתר זה גם בקשות ופטנטים מארה”ב, מהמזרח הרחוק, מאוסטרליה וממדינות נוספות רבות. לבסוף, ניתן לחפש גם באתר של הארגון הבינלאומי לקניין רוחני של האומות המאוחדות, בו קיימת אפשרות לחיפוש על פי סיווגים ומילות מפתח, כולל שימוש בעברית. באתר מצויות בקשות ממשרד הפטנטים האירופי, מהארגון הבינלאומי עצמו וממדינות נוספות קטנות יחסית.
חיפושי סיווגים ומילות מפתח
מן האמור לעיל ניתן להבין כי ישנן שתי דרכים מרכזיות של חיפוש המצאות במאגרים השונים. הראשונה היא חיפוש לפי סיווג הפטנט, שמקנה תוצאות מדויקות יותר מבחינה טכנולוגית אך מצריכה בקיאות גדולה במינוחים. כלומר, בקשות הפטנט שמוגשות לרשויות האירופאיות, האמריקאיות וארגון הקניין הרוחני מסווגות על פי התחומים הטכנולוגיים שאליהם הן משתייכות, ולפיכך זוכות לקטלוג לקטגוריות ותתי קטגוריות. אמנם, ניתן לבצע חיפוש חופשי ובמהלכו לבדוק את הסיווגים, אך דרך יעילה יותר היא להשתמש במילים רלוונטיות בתוך הסיווג עצמו. אפשרות נוספת ושכיחה מאוד היא שימוש במילות מפתח הקשורות לתחום ההמצאה, תוך צירוף של מספר מילים יחדיו והכנסת אופרטורים בוליאניים כגון NOT, AND ו- OR. כלומר, האופרטורים מאפשרים לקבל תוצאות רלוונטיות לחיבורי המילים (AND), כל התוצאות שכוללות אחת מהן (OR), או שלילת תוצאות מסוימות (NOT). לבסוף, יש לשוב ולהדגיש כי החיפוש הראשוני אמנם עשוי להביא לתוצאות חשובות, אך אין להסתפק בו. מומלץ לפנות אל מומחים בתחום לצורך סקירה מעמיקה במאגרי מידע נוספים כגון מאמרים וספרות מקצועית, ולקבלת חוות דעת ממשרד עורכי פטנטים.