זכות יוצרים היא זכות משפטית אשר מעניקה הגנה מפני השימוש בקניין רוחני של אדם ומעוגנת בחוק זכויות יוצרים אשר קובע מסגרת של כללים מפורשים בתחום זה ומתייחס לזכותו החוקית של בעליו של קניין רוחני לשחזר את עבודתו ולהמשיך ולפתח את המצאתו למשך פרק זמן נתון.
הערך המילוני מגדיר את זכויות היוצרים כ”זכותו הבלעדית של האדם לשכפל, לפרסם או למכור את יצירתו המקורית. ” משמעות הדבר שההגנה ניתנת עבור מוצר מוחשי.
יצירות אשר זוכות לקבל זכויות יוצרים הן יצירות ייחודיות אשר כוללות תוכנות מחשב, אומנות, שירה, עיצובים גרפיים, מילים מוסיקליות, קומפוזיציות, ספרים, סרטים, עיצובים אדריכליים מקוריים, אתרי אינטרנט וכו ‘.
זכויות יוצרים מקנות לבעלי הקניין הרוחני את החופש והזכות להעתיק, לשנות או למכור אותו, לשתף אותו באינטרנט או להשכירו לאדם אחר, כמו גם למנוע מאנשים אחרים לעשות פעולות אלו.
חשוב לדעת שזכויות יוצרים אינן מגנות על רעיונות, תגליות, מושגים ותיאוריות. שמות מותגים, לוגו, סיסמאות, כמו כן, שמות מתחם וכותרות אינם ניתנים להגנה על פי חוק זכויות היוצרים.
אף שחוקי זכויות יוצרים אינם מקיפים, ישנם חוקים אחרים, כגון חוקי פטנטים וסימנים מסחריים, אשר משלימים אותן ובאים להטיל סנקציות נוספות. חוקי הסימנים המסחריים כוללים מילים, ביטויים או סמלים, כגון לוגו, סיסמאות, ושמות מותג אשר חוקי זכויות היוצרים אינם מכסים. כמו כן, חוק הפטנטים מעניק הגנה עבור המצאות לתקופה מוגבלת של זמן.
מטרתו העיקרית של חוק זכויות היוצרים, אם כן, היא להגן על הזמן, המאמץ והיצירתיות של יוצר היצירה. לפיכך, החוק מעניק לבעלים של זכויות היוצרים זכויות בלעדיות מסוימות, הכוללות:
שיחזור העבודה
הכנת “עבודות נגזרות” (עבודות אחרות המבוססות על היצירה המקורית)
מכירת עותקים של העבודה , חכירה או העברת בעלות אחרת
ביצוע העבודה בפומבי
הצגת העבודה באופן ציבורי
לבעלים זכויות היוצרים יש גם את הזכות להסמיך אנשים אחרים לעשות כל אחת מהזכויות שהוזכרו לעיל וכן את היכולת להעביר את הזכויות הבלעדיות שלו – או כל חלוקה של אותן זכויות – גם לאחרים. העברת זכויות יוצרים מתבצעת בדרך כלל באמצעות חוזה
ההגנה על זכויות יוצרים משתנה ממדינה למדינה, והיא יכולה לעמוד על 50 עד 100 שנים לאחר מותו של הפרט, כאמור בהתאם למדינה. אולם, אם המחבר המקורי של החומר המוגן בזכויות יוצרים הוא תאגיד, תקופת ההגנה על זכויות יוצרים תהיה קצרה יותר
ניתן לעיין בחוק זכויות היוצרים בקישור הבא – חוק זכויות היוצרים באתר ויקיפדיה