ב-23 באוקטובר 2022 הודיעה רשות הפטנטים הישראלית על הצטרפותה לשני מאגרי חיפוש הכוללים מידע הנוגע לעיצובים ממשרדי ורשויות פטנטים וקניין רוחני ברחבי העולם – Global Design Database ו-DESIGNview.
מהו עיצוב
עיצוב הוא סוג של זכות קניין רוחני (בדומה לפטנטים, סימנים מסחריים וכ’). בניגוד לפטנט המגן על פונקציונליות של המצאה, עיצוב הוא סוג של זכות קניין רוחני המגינה על מאפיינים עיצוביים חזותיים. עד לשנים האחרונות כונתה זכות זו בישראל בשם “מדגם”. עפ”י חוק העיצובים התשע”ז-2017, “עיצוב” מוגדר כ –
“מראהו של מוצר או של חלק ממוצר, המורכב ממאפיין חזותי אחד או יותר של המוצר או של חלק מהמוצר, לפי העניין, ובכלל זה מתאר, צבע, צורה, עיטור, מרקם או החומר שממנו הם עשויים;”
עיצוב רשום מקנה לבעליו זכות בלעדית לייצר, לייבא, למכור או להשכיר את העיצוב שבבעלותו. עיצב אומנם אינו מקנה הגנה חזקה כמו פטנט אולם ממש כמו האחרון, עיצוב רשום הינו נכס קנייני לכל דבר ועניין. הזכויות בעיצוב ניתנות לתקופה של עד 25 שנה, זאת בכפוף לתשלום אגרות חידוש תקופתיות במועדן.
חשוב לזכור שממש כמו פטנט זכות העיצוב מוגנת אך ורק בתחומי המדינה בה הוא התקבל ונרשם. עיצוב הנרשם בישראל יהיה מוגן בישראל בלבד, כך עיצוב הנרשם בארץ אחרת ולא בישראל לא יהיה זכאי להגנה בישראל. בכדי לקבל הגנה על עיצוב במספר מדינות, יש להגיש בקשה לרישום עיצוב בכל אחת מאותן מדינות או להגיש בקשה בינלאומית לרישום עיצוב באמצעות הסדר האג.
בקשות הרישום ייבחנו בהתאם לחוקים המקומיים בכל מדינה ומדינה. לדוגמא – עיצוב שהתקבל לרישום בבריטניה לא בהכרח יתקבל לרישום גם בישראל או ארה”ב ולהיפך. כמו כן, עיצוב יקבל אישור להירשם רק לאחר בחינה שמצאה כי הוא חדש ובעל אופי ייחודי, או במילים אחרות שונה ממראם של עיצובים אחרים שכבר קיימים בשוק. מסיבה זו מומלץ לבצע חיפוש לפני השקעת משאבים של זמן וכסף בהגשת בקשה לעיצוב, כפי שמקובל בתהליך הגשת בקשה לרישום פטנט.
מה ניתן לרשום כעיצוב?
על פי חוק העיצובים כל מוצר בעל אלמנט עיצובי חזותי כגון קווי מתאר, צבע, טקסטורה או חומר כלשהו, ניתן לרשום כעיצוב. בכלל זה –
חפצים מוחשיים או חלקים מהם כגון:
- ציוד משרדי (סיכות, נעצים וכ’).
- ריהוט (כסאות שולחנות וכ’).
- לבוש (בגדים, כובעים, נעליים וכ’).
- כלי מטבח.
- תכשיטים.
- מכשירים אלקטרוניים.
- כלי רכב.
- מוצרי מזון בעלי צורה מוחשית (חטיפים, דגני בוקר וכ’).
- אריזות.
- אלמנטים לא מוחשיים כגון תצוגות מסך ואייקונים.
מה לא ניתן לרשום כעיצוב?
כאמור העיצוב נוגע אך ורק למאפיינים חזותיים ולא למאפיינים פונקציונליים ומהותיים. לכן מוצר שעיצובו מגיע מהפונקצייה אותה הוא ממלא, או אמור להתחבר למוצר אחר לא יהיה כשיר לרישום כעיצוב. או כפי שמגדר החוק –
” 10. על אף הוראות פרק זה, אלה אינם כשירים להגנה כעיצוב רשום או כעיצוב לא רשום:
(1) מראהו של מוצר או של חלק ממוצר המוכתב אך ורק בידי פעולתו של המוצר;
(2) מראהו של מוצר או של חלק ממוצר, אם המוצר או חלק מהמוצר כאמור נועדו להתחבר למוצר אחר, להשתלב במוצר אחר או שמוצר אחר ישתלב בהם, ולשם הגשמת ייעודם כאמור יש לייצרם בדיוק בצורה ובממדים שבהם יוצרו.”
הצטרפות רשות הפטנטים הישראלית למאגרי חיפוש העיצובים של WIPO ושל EUIPO
Global Design Database הוא מאגר העיצובים של הארגון העולמי לקניין רוחני (WIPO) ונכון לסוף 2022 מכיל יותר מ-14,560,000 עיצובים מרחבי העולם. DESIGNview הינו מאגר העיצובים של המשרד האירופי לקניין רוחני (EUIPO) ונכון לסוף 2022 הוא מכיל יותר מ- 19,801,920 רשומות.
עם הצטרפות רשות הפטנטים הישראלית למאגרים הללו, ניתן יהיה למצוא בהם מעתה עיצובים ובקשות לרישום עיצובים, הרשומים בפנקס העיצובים בישראל משנת 2000, דבר המאפשר לבצע חיפוש קל ונגיש יותר בארץ ובעולם במקום אחד, וללא עלות.