אנרגיה סולארית מקורה בקרינה האלקטרומגנטית של השמש, והיא משמשת להפקת חום המכונה אנרגיה תרמו-סולארית ולהפקת חשמל המכונה אנרגיה פוטו-וולטאית. זהו משאב זמין מאוד וידידותי לסביבה. מסוף המאה העשרים, בעקבות משבר הנפט העולמי והתעוררות המודעות לחשיבות שימור ואיכות הסביבה, הפכה תופעה זו מושא למחקרים, המצאות ופיתוחים רבים התופסים תאוצה וחודרים לשוק הציבורי בקצב מוגבר.
ממציאים והמצאות בתחום האנרגיה הסולארית
ממציאים לאורך ההיסטוריה עמדו על הפוטנציאל הגלום באנרגיה סולארית, ורתמו את גילוייהם ליצירת המצאות חשובות בתחומי מדע שונים. לפניכם רשימה של ממציאים וגילויים מרכזיים על פי סדר כרונולוגי:
• ארכימדס – השימוש הראשון באנרגיה סולארית נעשה בימי יוון העתיקה על ידי איש המדע ארכימדס, ולא ממש למען מטרות ידידותיות לסביבה. ארכימדס הציב על חומות עירו מראות ענק אשר מיקדו את אור השמש ושרפו את ספינות רומי שאיימו לכובשם. סיפור זה הפך ברבות השנים למיתוס ידוע, וחוקרים רבים בימי הביניים ניסו לשחזר את המצאתו של ארכימדס, ללא הצלחה מרובה.
• אלכסנדר אדמונד ברקל – הוא שגילה באמצע המאה התשע עשרה את האפקט הפוט- וולטאי, אשר בו פגיעת פוטון מביאה לשחרור אלקטרון ממתכת, ומכאן היות האלקטרון פנוי למעבר אל קולטן מתכתי אחר. גילוי האפקט היווה את הבסיס ליצירת התא הפוטו-וולטאי.
• צ’ארלס פריטס – המציא ובנה בסוף המאה התשע עשרה את התא הפוטו-וולטאי הראשון, בעזרת לוחות סלניום מצופים בדפי זהב. נצילות האנרגיה של התא היתה ירודה יחסית מפני שאפשרות התקת וזרימת האלקטרונים בין הלוחות היתה נמוכה, אך הוא שהוביל לפיתוח הטכנולוגיות המשמשות כיום במחשבונים, בשעונים, בגופי תאורה ועוד.
• חברת בל – חוקרים אמריקאים שפעלו בחסות חברת בל בשנות החמישים של המאה העשרים, יצרו תא סולרי יעיל להפקת חשמל, וזאת בעזרת שימוש ברצועות סיליקון צרות. שנה לאחר מכן השיקה חברת בל את הסוללה הסולארית הראשונה בעולם. בזכות יעילותו משמש כיום הסיליקון במרבית המתקנים המבוססים על האפקט הפוטו-אלקטרי.
אנרגיה תרמו-סולארית – הפן הישראלי
אחד השימושים הנפוצים במשאב זה מבחינת תרמו-סולארית הוא בדודי שמש. אנשים רבים אינם יודעים שהמצאת דודי השמש הינה פטנט ישראלי פרי תכנונו של המדען הישראלי פרופסור צבי תבור מהאוניברסיטה העברית שבירושלים. בגיל שלושים ושתיים, לאחר שסיים את לימודי התואר הראשון בפיזיקה באוניברסיטת לונדון, עלה צבי תבור לארץ ממניעים אידיאולוגיים-ציוניים. עם הגיעו לישראל בתחילת שנות החמישים הבין תבור שהדרך בה יתרום למדינה תהיה במציאת מקורות אנרגיה טבעיים הקיימים בארץ. מחקריו התמקדו באנרגיה סולארית והובילו בסיכומו של דבר להמצאת דוד השמש הסולרי. המצאה זו הפכה למוצר נפוץ הקיים כמעט בכל בית אב בישראל, והיא עדיין מובילה לחיסכון עצום של כארבעה אחוזים בתצרוכת החשמל במדינה. פרופסור תבור המשיך במחקריו לאורך השנים, ותרם רבות לקהילת המחקר העולמית ולהאצת פיתוחים נוספים בתחום האנרגיה הסולארית.
* תמונה מתוך ויקידפיה